Tři různé recepty na velmi chutný gruzínský salát, který překvapí hosty i domácnosti.
Gruzínský salát z lilků a kuřecího masa je snadný a jednoduchý na přípravu / : depositphotos.com, snímek obrazovky
Atsetsili je jednoduchý a chutný gruzínský salát, který lze snadno zopakovat i doma. Existují různé varianty přípravy tohoto pokrmu a my jsme vybrali tři z nich.
Atsetsili salát s kuřecím masem – recept
Atsetsili s kuřecím masem je velmi vydatné. Je třeba ho vnímat jako soběstačný pokrm, který lze podávat k obědu nebo večeři. K jeho přípravě si vezmeme:
- 300 gramů uzených, vařených nebo pečených prsou;
- 100 gramů vlašských ořechů;
- 30 gramů koriandru;
- 30 gramů semínek granátového jablka;
- jeden velký lilek;
- jedna velká paprika;
- jedna cibule;
- čtvrtka chilli papričky;
- tři stroužky česneku;
- lžíce omáčky z granátového jablka;
- lžičku chmelového suneli;
- sůl;
- tři lžíce červeného vinného octa;
- lžička adžiky.
Papriky a lilek omyjeme, uděláme několik vpichů a pečeme v troubě 30 minut při 200 stupních. Zelenina by měla změknout. Během pečení je budete muset obracet.
V této době oloupejte a nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka. Přidejte k ní ocet a adžiku a nechte ji 10 minut marinovat.
Filé natrhejte na tenká a dlouhá vlákna. Očistěte feferonku od semínek a nakrájejte ji na tenká kolečka. Česnek by měl být také oloupaný a jemně nasekaný.
Bylinky omyjte, osušte a nasekejte nadrobno. Ořechy nasekejte nožem.
Když je zelenina upečená a mírně vychladlá, oloupejte ji ze slupky. Papriku nakrájejte na slámky a lilek na tenká vlákna.
Nyní pokrm sestavíme. Všechny ingredience kromě semínek granátového jablka smícháme. Promícháme a necháme asi 10-20 minut odstát. Před podáváním ozdobíme granátovým jablkem.
Atsetsili v gruzínštině – slaný recept
Atsetsili z lilků je jednodušší verze tohoto salátu. Připravuje se velmi jednoduše a výsledek je vždy příjemný. Na přípravu pokrmu si vezmeme:
- tři lilky;
- 50 gramů vlašských ořechů;
- 10 gramů pálivé papriky;
- jedna cibule;
- tři stroužky česneku;
- 0,5 čajové lžičky chmele;
- 0,5 lžičky mletého černého pepře;
- 0,5 lžičky koriandru;
- 15 gramů koriandru;
- tři polévkové lžíce octa (jablečný ocet);
- tři až čtyři lžíce vody.
Lilek oloupejte, nakrájejte na pláty, osolte a nechte asi 15 minut odležet. Zeleninu opláchněte, osušte a osmažte z obou stran.
Na omáčku rozšlehejte všechny ostatní ingredience v mixéru. Lilek natrhejte na vlákna, upravte a rozmixujte.
Atsetsili salát – rychlý recept
Tato verze acecili je poněkud podobná té předchozí, ale přesto se liší díky dalším složkám omáčky. Vyplatí se vyzkoušet různé recepty, abyste si vybrali ten, který vám nejvíce chutná. K přípravě této vezmeme:
- tři lilky;
- jedna malá cibule;
- dva až tři stroužky česneku;
- chilli papričky (podle chuti);
- 80-100 g vlašských ořechů;
- 15-20 gramů koriandru;
- jedna polévková lžíce jablečného octa;
- tři až čtyři lžíce olivového oleje;
- jedna lžička citronové šťávy;
- sůl;
- mletý černý pepř;
- mletý koriandr;
- chmel.
Lilek omyjte, nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm a osmažte z obou stran dozlatova. Položte na ubrousky nebo papírové utěrky a lehce osolte.
Mezitím v mixéru rozmělníme cibuli, chilli, česnek, koriandr a ořechy. Přidáme k nim olej, ocet, citronovou šťávu a koření. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody.
Lilek rukama natrhejte na proužky a přelijte je omáčkou.