Zařazení rybích konzerv do jídelníčku je jednoduchý a účinný způsob, jak využít mnoha výhod omega-3.
Losos i tuňák jsou cenově dostupnými zdroji bílkovin a zdravých tuků / depositphotos.com
Rybí konzervy, jako je tuňák a losos, jsou skvělým produktem, který můžete mít ve své spíži. Nejenže jsou pohodlné a cenově dostupné, ale jsou také bohatým zdrojem důležitých živin, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro udržení zdraví mozku, snížení zánětů a potenciální snížení rizika srdečních onemocnění.
Publikace Health zjistila, které rybí konzervy jsou nejzdravější.
Kolik omega-3 obsahuje tuňáková konzerva
Konzervovaný tuňák je jedním z nejoblíbenějších mořských produktů na celém světě a není divu. Je univerzální, cenově dostupný a je dobrým zdrojem omega-3.
Tuňák obsahuje dva hlavní typy omega-3 mastných kyselin: DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová), které jsou spojovány se zlepšením zdraví srdce a snížením zánětů.
Obsah omega-3 v tuňákovi se však může lišit v závislosti na druhu:
- světlý tuňák obsahuje asi 0,2-0,3 gramu omega-3 na 3 unce, což je asi 85 gramů;
- tuňák bílý – asi 0,8-1,0 gramu na 3 unce;
- Ahi (žlutoploutvý) tuňák obsahuje asi 0,3-0,5 gramu omega-3 na 3 unce porce;
- tuňák bílý obvykle obsahuje více omega-3, ale může mít také vyšší obsah rtuti.
Kolik omega-3 obsahuje konzervovaný losos
Losos v konzervě se obvykle vyrábí z tuleně nebo růžového lososa, kteří jsou bohatí na zdraví prospěšné tuky a mají vysoký obsah DHA a EPA.
Průměrně 85 gramů konzervovaného lososa obsahuje:
- tuleně – asi 1,0-1,2 gramu omega-3;
- růžový losos – asi 0,7-1,0 gramů omega-3.
Výhodou lososa je, že má trvale vyšší obsah omega-3 než většina konzervovaných tuňáků. Kromě toho je konzervovaný losos často dostupný v přirozenější, celozrnné formě, což může přispět k příjmu mikroživin, jako je vápník.
Co je lepší – konzervovaný tuňák nebo losos?
Kromě omega-3 je třeba při porovnávání tuňáka v konzervě a lososa zvážit i další faktory:
- Obsah rtuti. Rtuť představuje problém, protože se může hromadit v rybách, zejména ve velkých dravých druzích. Konzumace ryb s vysokým obsahem rtuti může poškodit nervový systém a narušit vývoj mozku malých dětí a nenarozených dětí. Tuňák, zejména bílý, má obvykle vyšší obsah rtuti. Bezpečnější volbou je světlý tuňák. Losos má obvykle velmi nízký obsah rtuti.
- Bílkoviny. Ryby jsou vynikajícím zdrojem kompletních bílkovin, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje. Jedna porce tuňáka obsahuje asi 22-24 gramů bílkovin. Losos má o něco méně – asi 17-20 gramů v jedné porci.
- Sodík. Nadměrný příjem sodíku je znepokojivý, protože může vést k vysokému krevnímu tlaku, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
- Antioxidanty. Losos je bohatý na astaxantin, antioxidant, který podporuje zdravou pokožku a imunitu a může dokonce snižovat záněty.
- Vitamin D. Losos je vynikajícím zdrojem vitaminu D. Zatímco 85 gramů světlého tuňáka obsahuje 231 IU, stejné množství divokého lososa obsahuje téměř dvakrát tolik – 447 IU.
Již dříve My napsal, že zkušený kuchař jmenoval 9 druhů ryb, které nedoporučuje kupovat.