Podle odborníků se taková ryba snadno jí, protože je obvykle již měkká.
Odborníci na výživu však poznamenali, že není bezpečné pro každého konzumovat kosti takových ryb / foto pxhere
Rybí konzervy se používají do různých pokrmů, od masových nářezů až po těstoviny a další výrobky. Vyvstává však otázka, zda je bezpečné konzumovat kosti těchto pochoutek. Odborníci na výživu nás proto informovali o bezpečnosti konzumace kostí z rybích konzerv.
Jsou tyto kosti bezpečné?
Obvykle se tyto ryby konzervují při vysoké teplotě a tlaku, čímž se kosti změkčí do té míry, že jsou snadno žvýkatelné a stravitelné.
„Tento proces rozkládá strukturu vápníku, čímž se kosti stávají měkkými a bezpečnými pro konzumaci,“ ujistila registrovaná dietoložka Rima Kleinerová.
Zároveň existují výjimky.
„Celé konzervované kosti nedoporučuji lidem s polykacími problémy po ozařování, nekontrolovanou GERD (gastroezofageální refluxní chorobou – My) nebo dětem do 3 let. Často klientům doporučuji, aby sardinky nebo lososa před konzumací potřeli citronovou šťávou, aby se zbytky struktury ještě více rozložily,“ říká registrovaná dietoložka Louise Masonová.
Také pokud máte problémy se zažívacími potížemi, je lepší se kostem těchto ryb vyhnout.
Jsou tyto kosti zdravé?
Rybí konzervy jsou jedním z nejúčinnějších zdrojů biologicky dostupného vápníku, ujišťuje Mason. Konzervy obsahují také bór, stopový prvek, který je důležitý pro metabolismus estrogenů a zachování kostní hmoty.
„Doporučuji klientům, aby je (rybí konzervy – pozn. My) konzumovali dvakrát až čtyřikrát týdně, střídavě sardinky, divokého lososa a ančovičky, aby si zpestřili příjem mikroživin a minimalizovali vliv těžkých kovů,“ poznamenává výživová poradkyně.
Konkrétně v jedné studii vědci zjistili, že lidé, kteří jedí rybí konzervy, mohou žít déle než ti, kteří je nejedí.
V jiné studii vědci zjistili, že konzumace konzervovaných sardinek je pro zdraví a dlouhověkost účinnější než užívání doplňků stravy s rybím tukem. Také tyto ryby pomáhají lidem získat více omega-3.
Jak jíst rybí konzervy
Rybí konzervy jsou nejen cenově dostupné, ale také snadno připravitelné a bohaté na bílkoviny.
„Navíc jsou tyto mořské plody v konzervách chutnou, na živiny bohatou bílkovinou, která se skvěle hodí k svačině přímo z konzervy nebo jako přísada do salátů, těstovin a pizzy,“ ujišťuje Kleiner.
Odborník na výživu doporučuje smíchat je do dipu nebo kombinovat s krekry a toasty.
Další tipy odborníků na výživu
Dříve odborníci na výživu jmenovali 9 nápojů, které mohou zlepšit zdraví vašich střev. Podle nich tento seznam zahrnoval kefír, kombuchu, šťávu z červené řepy, džus, švestkovou šťávu, zázvorový čaj, nápoj z jablečného octa, mátový čaj a kurkumové latté.
Odborník na výživu také jmenoval 8 svačin, které vám pomohou zbavit se břišního tuku za 30 dní. Konkrétně se jednalo o řecký jogurt s bobulovým ovocem, plátky jablka s mandlovým máslem, humus se syrovou zeleninou, tvaroh se skořicí, vařená vejce, malou hrst rozmixovaných ořechů, popcorn a edamame.