Rajčatová šťáva s „tajemstvím“: každý si žádá další a nemůže přijít na recept.

Rajčatová šťáva se stane mnohem chutnější, když do ní přidáte tajnou přísadu.

Jak moc vařit rajčatovou šťávu / depositphotos.com, YouTube

Není žádným tajemstvím, že nejchutnější rajčatová šťáva pochází z domácích, s láskou pěstovaných rajčat. Kuchaři experimentují a zkoušejí do konzervované rajčatové šťávy přidávat různá koření a příchutě.

Nabízíme vám přípravu nápoje s přídavkem tajné přísady, která výrazně zlepší jeho chuť. Takovou rajčatovou šťávu si určitě zamilujete – recept je velmi jednoduchý a nevyžaduje ani odšťavňovač.

Rajčatová šťáva na zimu s paprikou

V této variantě se do tekutiny přidává červená nebo vínová paprika. Ta obohatí nápoj o příjemnou sladkost a kompenzuje kyselost rajčat.

Na tři kila rajčat pět set gramů paprik, lžíci soli a tři lžíce cukru. Rajčata by měla být zralá a sladká, nejlépe odrůdy „cream“ nebo „oxheart“.

Papriky zbavte jádřince a semínek. Zeleninu omyjte a nahrubo nakrájejte. Rajčatovou šťávu na zimu propasírujte přes odšťavňovač a nalijte ji do hrnce. Po pěti minutách varu vařte na prudkém ohni. Přisypte cukr a sůl. Poté stáhněte výkon hořáku na nejnižší stupeň a pod pokličkou vařte dalších patnáct minut. Pěnu není třeba odstraňovat.

Po vychladnutí je nápoj hotový, ale pokud rajčatovou šťávu na zimu uzavřete, rozdělte ji horkou do sterilizovaných sklenic a zašroubujte víčka. Obraťte, zabalte do utěrky a počkejte, až zavařování vychladne.

Zavařování v zavařovacích sklenicích:

Jednoduchá rajčatová šťáva – recept na 1 litr

Nejzákladnější recept na nápoj obsahuje pouze rajčata a cukr. Litr šťávy získáte z cca. jeden a půl kilogramu rajčat. Budete potřebovat jednu a půl až dvě čajové lžičky soli. Zeleninu vymačkejte v odšťavňovači a směs přiveďte k varu. Přidejte sůl, nechte ještě několik minut povařit a nalijte do sterilních sklenic.

V případě potřeby lze základní verzi zpestřit voňavým, pálivým pepřem nebo bobkovým listem. Nápoj se vaří s kořením a před rozdělením do nádob se koření odstraní.

A zde je návod na přípravu rajčatové šťávy bez odšťavňovače: Ovoce několikrát rozmělněte mixérem nebo mlýnkem na maso a poté přeceďte přes trojitou vrstvu gázy. Poté uvařte standardním způsobem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími