Podle tohoto receptu jsou nakládaná rajčata tak chutná, že se od nich nelze odtrhnout.
Recept na rajčata s kysaným zelím / depositphotos.com, snímek obrazovky YouTube
Rajčata z kysaného zelí se skvěle kombinují s masem, rybami a zeleninou – je to úžasná svačinka, která zahřeje chuť k jídlu. Nejchutnější zavařeniny pocházejí z letních, sluncem zalitých rajčat. Udělejte si tuto pochoutku už teď a v zimě si budete vděční.
Rajčata z kysaného zelí jako rajčata ze sudu
Takto připravená zelenina velmi připomíná starodávné nakládané okurky z dubového sudu. Přesně takto se připravovaly po staletí. Množství koření můžete upravit podle toho, zda máte rádi pikantní nebo sladká rajčata.
Budete potřebovat tyto ingredience:
- dvě kila rajčat;
- deštník kopru;
- malý kousek kořene křenu;
- tři listy rybízu;
- tři třešňové listy;
- dva stroužky česneku;
- osm hrášků černého pepře;
- osm hrášků nového koření;
- tři lžíce cukru;
- dvě polévkové lžíce soli;
- dvě polévkové lžíce hořčičného prášku.
Výše uvedené množství produktů vystačí přibližně na jednu třílitrovou sklenici.
Důkladně omyjte všechnu zeleninu a položte ji na dno sklenice. Poté hustě naskládejte rajčata, střídavě s jemně nasekaným česnekem a křenem. Navrch zeleninu posypeme solí, cukrem a dvěma druhy pepře. Nádobu naplňte studenou vodou a protřepejte.
Kyselá rajčata ve sklenici vložte do velkého hrnce nebo pánve a z poloviny je přikryjte pokličkou. Nechte dva až tři dny na teplém slunném místě, aby se spustil proces kvašení. Během této doby je vhodné rajčaty několikrát zatřást.
Po třech dnech odstraňte případnou pěnu a posypte rajčata hořčičným práškem. Pevně je přikryjte a uložte do sklepa nebo do chladničky alespoň na dva týdny.
Rajčata s kysaným zelím v kbelíku
Seznam ingrediencí je stejný jako v předchozím receptu, ale všeho je třikrát více. Připravte si také čistý desetilitrový kbelík. Pokud chcete pikantnost, přidejte jednu pálivou papriku.
V pěti litrech vody rozpusťte cukr a sůl – to bude marináda. Na dno kbelíku položte všechny listy a polovinu česneku. Vložte 1/2 rajčat a navrch zbytek česneku a případně plátky papriky. Navrch položte rajčata a přikryjte je širokým listem křenu. Zalijte marinádou a přiklopte pokličkou.
Za tři až čtyři dny v teple rajčata zkvasí. Poté je můžete rozložit do čistých sklenic nebo je uskladnit přímo v uzavřeném kbelíku v chladu. Podle tohoto receptu můžete připravit kyselá zelená rajčata z nezralých plodů. Je to velmi chutné a užitečné.