Okurky vs. cukety: odborníci na výživu vysvětlili, co je zdravější

Cukety i okurky obsahují hodně vody.

Obě zeleniny mají své výhody / My Collage, foto: depositphotos.com

Cuketa (cuketa) a okurka patří do stejné čeledi rostlin a mají mnoho společných vlastností. Obě jsou letní zeleninou bohatou na antioxidanty, vlákninu a draslík. Okurky se obvykle konzumují syrové nebo nakládané, zatímco cuketa se často vaří. Obě zeleniny jsou vhodné pro zdravou výživu. Která z těchto zelenin tělu prospěje více, nám poradí odborníci na výživu v článku pro verywellhealth.com.

Okurky obsahují o něco více vlhkosti

Zatímco cukety obsahují 94 % vody, okurky mají o něco více vody – 96 %.

Podle certifikované odbornice na výživu Sherry Gray mají okurky podobný obsah vody jako meloun. Vzhledem k tomu, že se okurky obvykle konzumují syrové, zachovávají si obsah vody, zatímco vaření cukety ho může snížit.

Cuketa obsahuje více vlákniny

Okurky i cukety jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a předcházet zácpě. Cuketa má však o něco více vlákniny než okurky: 100 gramů syrové cukety obsahuje 0,8 gramu vlákniny, zatímco stejné množství syrové okurky obsahuje 0,5 gramu.

„Většina vlákniny se nachází ve slupce cukety nebo okurky. Proto je lepší jíst jen slupku,“ řekl Gray.

Srovnání podle obsahu živin

Kromě vlákniny obsahuje cuketa více draslíku, hořčíku, kyseliny listové a vitaminů A, C a E.

„Cuketa je ve skutečnosti výživnější. Má více vitaminů a minerálů než okurka,“ řekl Gray.

Dodala však, že kvůli vitaminu K je lepší zvolit okurku než cuketu.

Většina dospělých potřebuje 90 až 120 mikrogramů vitaminu K denně pro udržení srážlivosti krve a posílení kostí. Šálek loupané okurky obsahuje 9,6 mikrogramů, zatímco stejné množství neloupané cukety obsahuje 5,3 mikrogramů.

Cuketa je při vaření všestrannější

Většina lidí jí okurky syrové nebo nakládané, ale cuketu lze grilovat, smažit, přidávat do karbanátků, používat jako nudle nebo přidávat do pečiva.

Okurky lze skladovat v plastovém sáčku v lednici po dobu jednoho týdne a neumyté cukety lze skladovat až dva týdny. Grey poznamenal, že ani jedna z nich by se neměla zmrazovat kvůli vysokému obsahu vody. Po rozmrazení budou mít obě kašovitou strukturu.

Závěry

Cukety i okurky mohou být součástí zdravé stravy. Konzumace různých druhů zeleniny dodává tělu řadu živin. Některé studie ukazují, že konzumace 30 různých rostlin týdně pomáhá udržovat rozmanitou střevní mikroflóru.

Již dříve se My podělil o jednoduchý recept na cuketové lívance od amerického herce a kuchaře Stanleyho Tucciho.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími