Zralost melounu určíte tak, že na něj poklepete a ucítíte jeho vůni.
Jak vybrat zralý chutný meloun / pixabay
V sezóně melounů je důležité vědět, jak před nákupem určit zralost melounu. Byla by škoda koupit ovoce a doma zjistit, že je vodnaté a bez chuti. Abyste se tomu vyhnuli, zapamatujte si znaky sladkého ovoce a zkontrolujte je v obchodě.
Jak poznat, kdy je meloun zralý
Hlavní pravidlo při výběru melounů je následující: berte je pouze v sezóně, tj. od července do poloviny srpna. Pozdější plody dozrávají ve skleníku a nemohou mít bohatou „melounovou“ chuť.
A v tom, jak vybrat sladký meloun, vám pomůže zvuk, struktura a vůně. Nejprve si plody prohlédněte. Kůra by měla být hustá a zcela drsná – hladké melouny jsou nechutné. Přítomnost skvrn, prasklin, promáčklin je důvodem k odmítnutí nákupu.
Chuť opravdu dobrého melounu je velmi výrazná, s medovými tóny. Podle toho si téměř stoprocentně vyberete zralý meloun – nezralý meloun nikdy nebude vonět. Vůně by měla být obzvláště silná v okolí stopky.
Tisk na buničině. Dobré ovoce by mělo pod tlakem mírně pružit. Pokud je velmi pevné, je ještě zelené, a pokud snadno propadá, je přezrálé.
Poté na ovoce lehce poklepejte. Který z nich zvuk by měl mít zralý meloun? V ideálním případě by měl být tlumený, jako dřevo. Podívejte se na ocásek – zralý plod má uschlý ocásek.
Poslední tip, jak vybrat meloun se sladkou chutí, je následující zvážit ovoce. Kupte to nejtěžší – má nejvíce šťávy, a tedy i chuti.
Když budete vědět, jak vybrat správný meloun, určitě neuděláte při výběru chybu. Před konzumací nechte ovoce několik hodin v lednici. Vlivem chladu bude mnohem voňavější, lépe odhalí chuť.