Konzumace těchto produktů jako součást zdravé stravy pomůže snížit množství tělesného tuku o 2 % za pouhý jeden měsíc, tvrdí odborník.
Některé produkty mohou urychlit proces hubnutí, tvrdí odborník / depositphotos.com
Chodit do posilovny sice pomáhá hubnout, ale neméně důležité pro spalování tuků jsou zdraví, spánek, nedostatek stresu a zdravá strava. Co se týče posledně jmenovaného, klíčové je zařazení určitých potravin do jídelníčku, píše Eatthis.
„Správné potraviny vám pomohou pocítit pocit sytosti, udržují stabilní hladinu cukru v krvi a dávají tělu signál, aby tuky spíše spalovalo, než ukládalo,“ říká odbornice na výživu a osobní trenérka a trenérka emočního stravování Terry Tateosian.
Doporučuje jíst jídla založená na bílkovinách a vláknině a přidávat k nim zdravé tuky, abyste zůstali sytí a plní energie.
„Když hladina cukru v krvi zůstává stabilní, vaše tělo mnohem častěji využívá tukové zásoby k získávání energie, místo aby neustále jezdilo na „cukrové horské dráze“,“ poznamenala Tateosianová.
Vyjmenovala 10 potravin, které v rámci zdravého jídelníčku mohou pomoci snížit množství tělesného tuku o 2 % již za měsíc.
1. Vejce
Jsou chutná a jsou skvělým zdrojem bílkovin, které pomáhají redukovat tukové zásoby, tvrdí Tateosian.
„Vejce jsou ideální pro spalování tuků, protože jsou bohatá na kvalitní bílkoviny a leucin, aminokyselinu, která ovlivňuje syntézu svalových bílkovin,“ říká.
Snědení dvou nebo tří vajec ráno může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi, snížit hladinu ghrelinu (hormonu, který vyvolává hlad) a zvýšit termický efekt jídla, což znamená, že spálíte více kalorií, říká.
„Cholin obsažený ve žloutcích také podporuje funkci jater a metabolismus tuků, což je důležité, když se snažíte mobilizovat uložený tuk, aniž byste se cítili vyčerpaní,“ dodává odbornice.
2. Divoký losos
Divoký losos, sardinky a makrely jsou bohaté na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro zdravou výživu nezbytné.
„Omega-3 (EPA/DHA) snižují systémový zánět a zlepšují citlivost na inzulín, takže vaše tělo spíše spaluje tuky, než aby je ukládalo,“ říká Tateosian.
Losos podle ní také obsahuje 20-25 g bílkovin na 85-110 g výrobku, což pomáhá zachovat svalovou hmotu během kalorického deficitu. Bonusem je vitamin D a selen, které podporují funkci štítné žlázy.
3. neslazený řecký jogurt
Neslazený řecký jogurt má mnoho výživových výhod, zejména snižuje množství tělesného tuku.
„Jedna sklenice obsahuje asi 15-20 g bílkovin, a protože většinu tvoří kasein, tráví se pomalu, takže vás zasytí na dlouhé hodiny a omezíte svačinky,“ vysvětlila odbornice na výživu.
Jogurt navíc podporuje zdravý střevní mikrobiom a vápník v jeho složení hraje příznivou roli při metabolismu tuků, vysvětlil Tateosyan.
„Vezměte si obyčejný jogurt, přidejte k němu bobulovité ovoce a skořici a získáte jídlo nebo svačinu s vysokou sytostí, která nepovede k prudkému zvýšení hladiny glukózy,“ ujistila odbornice na výživu.
4. Listová zelenina a brukvovitá zelenina
Listová zelenina a brukvovitá zelenina – špenát, rukola, brokolice, růžičková kapusta – jsou zdravé a chutné a mohou vám pomoci zhubnout.
„Jedná se o nízkokalorické potraviny, které zaplní žaludek a pomohou vám získat pocit sytosti. Jsou bohaté na draslík a hořčík (skvělé pro citlivost na inzulín a funkci svalů) a brukvovitá zelenina obsahuje sulforafan a indol-3-karbinol, sloučeniny, které podporují metabolismus estrogenů, což je obrovský přínos v premenopauze/postmenopauze,“ řekl nám Tateosian.
5. Bobulovité ovoce (borůvky, maliny, jahody)
Když máte chuť na sladké, jsou bobuloviny tou nejlepší volbou, protože dokážou redukovat tělesný tuk.
„Bobule nabízejí sladkost díky malému množství cukru a velké dávce vlákniny a polyfenolů (antokyanů), které pomáhají modulovat inzulínovou reakci. Jsou mou oblíbenou náhražkou dezertů…… Přidejte je do jogurtu nebo proteinového smoothie, abyste zlepšili pocit sytosti,“ vysvětluje trenérka.
6. Čočka a fazole
Čočka a fazole představují snadný způsob, jak zvýšit příjem bílkovin a zlepšit své zdraví.
„Čočka, cizrna a černé fazole v sobě spojují rostlinné bílkoviny, rozpustnou vlákninu a rezistentní škrob – superhvězdy pro snížení hladiny glukózy po jídle a udržení pocitu sytosti,“ říká Tateosian.
Tato kombinace podle ní časem zlepšuje citlivost na inzulín a přirozeně pomáhá přijímat méně kalorií.
7. Avokádo
Podle Tateosiana obsahuje polovina avokáda asi 7-10 g vlákniny a mononenasycené tuky, které podporují citlivost na inzulín a trvalou energii.
„Tuky a vláknina zpomalují trávení, takže déle pociťujete pocit sytosti, což nenápadně snižuje noční svačiny a přejídání,“ poznamenal Tateosian.
Prozradila také, že avokádo pomáhá vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích z listové zeleniny, což je další nepřímá podpora zdraví metabolismu.
8. Kuřecí nebo krůtí řízek
Konzumace libového kuřecího nebo krůtího filé je dalším způsobem, jak se zbavit tělesného tuku.
„Libové drůbeží maso má vysokou termogenní hodnotu (vaše tělo doslova vydá více energie na jeho rozklad) a je bohaté na leucin, který chrání svaly během hubnutí,“ říká trenérka.
Udržování nebo budování svalové hmoty je podle ní „pákou číslo 1 pro zvýšení klidového metabolismu, zejména po čtyřicítce“.
9. Zelený čaj a matcha
Zelený čaj a matcha, známé pro svou jedinečnou chuť a výživové vlastnosti, mohou pomoci při hubnutí.
„Katechiny zeleného čaje, zejména EGCG, působí synergicky s trochou kofeinu na zvýšení oxidace tuků, zejména během cvičení. Mám ho ráda před kardio cvičením, protože zvyšuje koncentraci a vytrvalost bez cukerného výkyvu, který je typický pro mnoho energetických nápojů,“ uvádí odbornice.
Doporučuje vypít 2-3 šálky nápoje denně.
10. Chia semínka
Chia semínka jsou malá, ale mocná. Podle Tateosiana „chia tvoří v žaludku gel, který zpomaluje vstřebávání sacharidů, zplošťuje křivku glukózy a udržuje pocit sytosti“.
„Získáte také rostlinné omega-3 (ALA) a několik gramů bílkovin, které společně podporují protizánětlivé procesy a udržení energie,“ říká Tateosian.
Odborník doporučuje přidat 1-2 polévkové lžíce semínek do jogurtu nebo smoothies.
Dříve My informoval o 10 výrobcích, které rychle zasytí. Řeč je o vejcích, řeckém jogurtu, odtučněném tvarohu, ovesných vločkách, bobulovinách a podobně. Porce těchto potravin má méně než 100 kalorií, proto je odborníci na výživu doporučují konzumovat při hubnutí a pro zajištění lepšího zasycení.