Okurky v kečupu bez sterilace připravíte jednoduše a výsledek ocení domácnosti i hosté.
Okurky s kečupem jsou velmi chutné a neobvyklé / depositphotos.com, screenshot
Letos byste měli zkusit udělat okurky v chilli kečupu nebo s jemnější omáčkou na zimu. Taková konzervace se ukáže jako velmi chutná a neobvyklá.
Vybrali jsme tři různé recepty, pomocí kterých si můžete připravit pikantní a křupavé okurky.
Okurky v chilli kečupu – recept Evžena Klopotenky
Z tohoto množství surovin připravíte dvě litrové sklenice okurek. K přípravě okurek na zimu v kečupu je třeba vzít:
- kilogram okurek;
- 100 gramů chilli kečupu;
- dvě polévkové lžíce cukru;
- dvě lžíce octa;
- šest hrášků černého pepře;
- čtyři stroužky česneku;
- dva růžičky kopru;
- dva bobkové listy;
- dvě lžíce soli.
Okurky namočte na několik hodin do vody. Mezitím opláchněte listy, sterilizujte sklenice a oloupejte česnek. Rozložte je do sklenic a navrch položte okurky s odříznutými špičkami na obou stranách.
Přiveďte vodu k varu a zeleninu jí zalijte. Nechte ji chvíli odstát, slijte ji zpět a znovu přiveďte k varu. Do sklenic přidejte černý pepř a bobkový list. Zalijeme vařící vodou, přiklopíme víčky a necháme 15 minut stát.
Vodu slijte do hrnce, přidejte cukr, sůl a kečup. Promícháme, přivedeme k varu a přilijeme ocet. Marinádu nalijte do sklenic a zavíčkujte.
Nakládané okurky v kečupu
Okurky jsou voňavé, pikantní a velmi chutné. Podle tohoto receptu získáte pět litrových sklenic. Pro přípravu si vezměte:
- tři kilogramy okurek;
- balení (270 gramů) chilli kečupu;
- sklenici octa (9 %);
- šálek cukru;
- dvě polévkové lžíce soli;
- jeden a půl litru vody;
- bobkový list;
- nové koření;
- pálivá paprika;
- česnek.
Okurky namočte asi na 20 minut, poté je opláchněte a odřízněte stopky.
Přiveďte vodu k varu, přidejte cukr, kečup, sůl a ocet. Vařte pět minut a mezitím sterilujte sklenice v mikrovlnné troubě. Rozložte do nich plátky česneku a plátky pálivé papriky.
Okurky hustě naskládejte a zalijte marinádou. Přikryjte je pokličkami a sterilujte je deset minut v hrnci s vodou. Poté je vyjměte a uzavřete. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je zabalené až do vychladnutí.
Křupavé okurky v kečupu – recept
Kdo nemá rád ostré, může si okurky uvařit i v kečupu. Jen není nutné užívat pikantní omáčku. Na třílitrové sklenice je třeba vzít:
- jeden a půl kilogramu okurek;
- jeden a půl litru vody;
- šest polévkových lžic kečupu;
- tři lžíce octa (9 %);
- tři lžíce cukru;
- jedna a půl lžíce soli;
- šest stroužků česneku;
- jeden a půl listu křenu;
- tři listy černého rybízu;
- šest snítek kopru;
- devět stonků petržele;
- šest hrášků nového koření.
Okurky předem namočte. Do sterilizovaných sklenic vložte kopr, křen, rybízové listy, petrželku, česnek a pepř.
Okurky hustě poklademe a zalijeme vroucí vodou. Přikryjte víčky a nechte asi 10 minut stát. Tekutinu scedíme do hrnce, přidáme kečup, cukr a sůl. Přivedeme k varu a po minutě přilijeme ocet. Dobře promícháme a okurky zalijeme marinádou.
Uzavřete konzervárnu, otočte dnem vzhůru a nechte ji tak až do vychladnutí. Křupavé okurky v kečupu – hotovo.