Jak zavřít okurky v chilli kečupu na zimu: 3 bezkonkurenční recepty

Okurky v kečupu bez sterilace připravíte jednoduše a výsledek ocení domácnosti i hosté.

Okurky s kečupem jsou velmi chutné a neobvyklé / depositphotos.com, screenshot

Letos byste měli zkusit udělat okurky v chilli kečupu nebo s jemnější omáčkou na zimu. Taková konzervace se ukáže jako velmi chutná a neobvyklá.

Vybrali jsme tři různé recepty, pomocí kterých si můžete připravit pikantní a křupavé okurky.

Okurky v chilli kečupu – recept Evžena Klopotenky

Z tohoto množství surovin připravíte dvě litrové sklenice okurek. K přípravě okurek na zimu v kečupu je třeba vzít:

  • kilogram okurek;
  • 100 gramů chilli kečupu;
  • dvě polévkové lžíce cukru;
  • dvě lžíce octa;
  • šest hrášků černého pepře;
  • čtyři stroužky česneku;
  • dva růžičky kopru;
  • dva bobkové listy;
  • dvě lžíce soli.

Okurky namočte na několik hodin do vody. Mezitím opláchněte listy, sterilizujte sklenice a oloupejte česnek. Rozložte je do sklenic a navrch položte okurky s odříznutými špičkami na obou stranách.

Přiveďte vodu k varu a zeleninu jí zalijte. Nechte ji chvíli odstát, slijte ji zpět a znovu přiveďte k varu. Do sklenic přidejte černý pepř a bobkový list. Zalijeme vařící vodou, přiklopíme víčky a necháme 15 minut stát.

Vodu slijte do hrnce, přidejte cukr, sůl a kečup. Promícháme, přivedeme k varu a přilijeme ocet. Marinádu nalijte do sklenic a zavíčkujte.

Nakládané okurky v kečupu

Okurky jsou voňavé, pikantní a velmi chutné. Podle tohoto receptu získáte pět litrových sklenic. Pro přípravu si vezměte:

  • tři kilogramy okurek;
  • balení (270 gramů) chilli kečupu;
  • sklenici octa (9 %);
  • šálek cukru;
  • dvě polévkové lžíce soli;
  • jeden a půl litru vody;
  • bobkový list;
  • nové koření;
  • pálivá paprika;
  • česnek.

Okurky namočte asi na 20 minut, poté je opláchněte a odřízněte stopky.

Přiveďte vodu k varu, přidejte cukr, kečup, sůl a ocet. Vařte pět minut a mezitím sterilujte sklenice v mikrovlnné troubě. Rozložte do nich plátky česneku a plátky pálivé papriky.

Okurky hustě naskládejte a zalijte marinádou. Přikryjte je pokličkami a sterilujte je deset minut v hrnci s vodou. Poté je vyjměte a uzavřete. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je zabalené až do vychladnutí.

Křupavé okurky v kečupu – recept

Kdo nemá rád ostré, může si okurky uvařit i v kečupu. Jen není nutné užívat pikantní omáčku. Na třílitrové sklenice je třeba vzít:

  • jeden a půl kilogramu okurek;
  • jeden a půl litru vody;
  • šest polévkových lžic kečupu;
  • tři lžíce octa (9 %);
  • tři lžíce cukru;
  • jedna a půl lžíce soli;
  • šest stroužků česneku;
  • jeden a půl listu křenu;
  • tři listy černého rybízu;
  • šest snítek kopru;
  • devět stonků petržele;
  • šest hrášků nového koření.

Okurky předem namočte. Do sterilizovaných sklenic vložte kopr, křen, rybízové listy, petrželku, česnek a pepř.

Okurky hustě poklademe a zalijeme vroucí vodou. Přikryjte víčky a nechte asi 10 minut stát. Tekutinu scedíme do hrnce, přidáme kečup, cukr a sůl. Přivedeme k varu a po minutě přilijeme ocet. Dobře promícháme a okurky zalijeme marinádou.

Uzavřete konzervárnu, otočte dnem vzhůru a nechte ji tak až do vychladnutí. Křupavé okurky v kečupu – hotovo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími