Sladký meloun lze utrhnout během několika sekund.
Jak vybrat dokonalý meloun během několika sekund / Koláž: My, foto depositphotos.com
Dozvíte se:
- Jak vybrat sladký meloun
- Jakou velikost mají obvykle zralé melouny
Sezóna melounů je na je naše země v plném proudu. Na trzích a v supermarketech začaly ceny tohoto ovoce klesat. Vybrat si zralý a sladký meloun je poměrně obtížný úkol. Chuť melounu poznáte až po jeho rozkrojení. A musíte si ho vybrat v celé jeho podobě. Proto se společnost My rozhodla zjistit, jaké znaky indikují zralý, sladký a chutný meloun.
Autorka ukrajinského YouTube kanálu Ogorodnica z Oděsy pojmenovala tři znaky, díky nimž mezi desítkami melounů najdete ten nejlepší.
Podle zahradníka je jedním z hlavních znaků zralosti a šťavnatosti plodů přítomnost hnědých síťek a tmavých pruhů na slupce. Síťky jsou známé také jako pavučiny a objevují se v důsledku drobných poranění v rané fázi růstu.
„Mnozí kupující tyto hřivnaté plody obcházejí, a to zbytečně – často se v nich skrývá samotná sladkost, – vysvětlil autor blogu.
Druhým znakem je žlutá strana v místě, kde meloun ležel na zemi. Pokud je strana světlá, je na sklizeň melounu příliš brzy.
Třetím znakem je zvonivý zvuk při poklepání.
„Zvonivý zvuk signalizuje zralost, zatímco tlumený zvuk nebo zvuk připomínající vatu značí přezrálé nebo nedozrálé plody,“ dodal pěstitel zeleniny.
Poznamenala, že její rodina si vybírá melouny, které jsou mírně pochroumané, s pavučinami, žlutými boky, velké a zvonivé.
Dalším znakem, který vypovídá o zralosti plodů, je velikost. Meloun by měl být velký – mezi šesti a 12 kg.
Jak vybrat zralý a sladký meloun – podívejte se na video:
O zdroji: Ogorodnica z Oděsy
Larisa z Oděské oblasti vede kanál „Ogorodnica z Oděsy“ o vlastních zkušenostech s pěstováním jahod, okurek, rajčat a dalších plodin na dače a v soukromém domě. Dělí se o praktické rady a předvádí své metody.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.