Cuketové těsto lze připravit mnoha způsoby.
Stojí za to zkusit uvařit cuketu v těstíčku / depositphotos.com
Cuketa v těstíčku na pánvi – to je velmi oblíbený letní pokrm, který se v sezóně zeleniny připravuje téměř v každé domácnosti. Přitom ho různé hospodyňky připravují po svém.
Vybrali jsme tři různé recepty, které byste měli vyzkoušet, dokud máte cukety ještě k dispozici.
Cukety v těstíčku s vejcem a moukou
Tuto variantu lze považovat za základní, protože je nejjednodušší. Pro přípravu smažených cuket v těstíčku vezměte:
- dvě malé cukety;
- dvě lžičky soli;
- dvě nebo tři vejce;
- 70-80 gramů mouky;
- tři až čtyři lžíce oleje (rostlinného).
Pokud jsou cukety velmi mladé a mají tenkou slupku, nemusíte je loupat. Nakrájejte je na kolečka a posypte je polovinou soli.
Vejce rozšlehejte se zbylou solí. Mouku prosejte do samostatné mísy. Do pánve nalijte olej a zahřejte ji na středním plameni. Cuketu namočte do mouky, ponořte do rozšlehaného vejce a pošlete na pánev. Smažte z každé strany asi tři minuty. Takto připravíme všechny cukety.
Křupavé cukety v těstíčku
Cuketa smažená v těstíčku podle tohoto receptu je velmi chutná a neobvyklá. Přidáním různého koření můžete dosáhnout pokaždé jiného výsledku. K přípravě potřebujete: 1:
- 600 gramů mladých cuket;
- dvě vejce;
- 200 gramů mouky;
- 100 mililitrů oleje (rostlinný olej);
- dvě čajové lžičky soli;
- lžička provensálských bylinek;
- 0,5 lžičky mletého černého pepře;
- tři stroužky česneku;
- bylinky;
- tři lžíce majonézy.
Cukety omyjte a nakrájejte na kolečka široká asi centimetr. Posypte je solí a nechte je asi 15 minut odležet. To proto, aby z nich mohla uniknout přebytečná vlhkost. Poté je osušte papírovou utěrkou.
V míse na těsto rozšlehejte vejce a postupně vmíchejte mouku, sůl a koření. Nedávejte do něj čerstvé bylinky.
Na pánvi rozehřejte olej. Plátky cukety namočte do těstíčka a přeneste je na pánev. Smažte z obou stran dozlatova. Po otočení přikryjte pokličkou, aby se vše dokonale propeklo.
Poté je vyndejte na papírové utěrky. Z majonézy, česneku a bylinek připravte omáčku. Cukety s ní podávejte ještě teplé.
Cukety v těstíčku se sýrem
Tento recept je ideální pro milovníky sýra. K přípravě chutné svačinky si vezměte:
- 300 gramů mladých cuket;
- 50 gramů tvrdého sýra;
- dvě vejce;
- 100 g zakysané smetany;
- 110-120 gramů mouky;
- 50 mililitrů oleje (rostlinný olej);
- sůl.
Cuketu nakrájejte na tenké plátky – maximálně 0,5 cm. Posypeme je solí a necháme z nich odkapat přebytečnou vlhkost.
V míse rozšlehejte vejce se solí. Poté vmíchejte zakysanou smetanu a asi polovinu mouky (60-70 g). Přidejte nastrouhaný sýr a promíchejte.
Zbytek mouky nasypeme do talíře. Plátky cukety namočte do mouky a poté ponořte do těsta. Smažte na oleji dozlatova.
V případě potřeby můžete do těstíčka prolisovat trochu česneku.