Odborníci na výživu odhalili nečekané přínosy sušených švestek pro tělo, ale je tu důležitá nce.

Sušené švestky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a tlumit záněty.

Sušené švestky jsou pro tělo velmi užitečné/ foto depositphotos.com

Sušené švestky jsou často chváleny pro svou schopnost zmírňovat zácpu, ale jejich přínos se neomezuje pouze na to, zejména pro zdraví lidí ve vyšším věku. Podle serveru verywellhealth.com nový výzkum naznačuje, že každodenní konzumace sušených švestek může přispět ke snížení hladiny cholesterolu a také ke snížení oxidačního stresu a zánětu.

Studie publikovaná v roce 2021 zjistila, že konzumace 50 až 100 gramů sušených švestek (přibližně pět až deset kusů) denně je spojena se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Podle Shirin Houshmandové, certifikované odbornice na výživu a spoltorky studie, je snížení hladiny cholesterolu a zánětlivých markerů pravděpodobně způsobeno zvýšenou hladinou antioxidantů.

Jsou sušené švestky lepší než čerstvé švestky?

Zatím neexistuje mnoho studií o prospěšnosti čerstvých švestek nebo švestkové šťávy. Sušení švestek horkým vzduchem prodlužuje jejich trvanlivost a může zlepšit některé jejich nutriční vlastnosti, takže sušené švestky jsou praktičtější volbou než čerstvé ovoce.

„Možná budete muset sníst více sušených švestek, abyste získali stejné výhody, ale základní složení bude podobné,“ uvedla pro Verywell Publications registrovaná dietoložka Maya Vadivelu, PhD.

Mohly by být sušené švestky prospěšné i pro mladé lidi?

Ačkoli většina dostupných výzkumů o sušených švestkách byla provedena na ženách po menopauze a mužích starších 55 let, Vadivelu tvrdí, že konzumace sušených švestek bude prospěšná i pro mladší lidi.

Na co si dát pozor

Sušené švestky mají vysoký obsah vlákniny, proto by bylo vhodné začít je do jídelníčku přidávat postupně. Pokud nedržíte dietu s vysokým obsahem vlákniny, může příliš mnoho vlákniny najednou vést ke křečím, nadýmání břicha nebo zácpě.

Již dříve kardiologové jmenovali potraviny s vysokým obsahem bílkovin, které doporučují konzumovat pro udržení zdraví srdce, zejména lidem po 60. roce věku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími