Toto ovoce patří k nejoblíbenějším.
Hrozny jsou velmi zdravé / foto depositphotos.com
Hrozny si vysloužily status „superpotraviny“ díky vysokému obsahu polyfenolů, které bojují proti zánětům a udržují zdraví.
Největší sílu mají fialové hrozny – jejich barva značí vyšší obsah antioxidantů, píše Realsimple. Podle nové studie existuje jedno významné ovoce, které podporuje zdraví mozku, srdce a střev: čerstvé hrozny. Studie konkrétně tvrdí, že hrozny lze a měly by být zařazeny do kategorie „superpotravin“, tedy potravin bohatých na živiny, které prospívají celkovému zdraví.
Jaké jsou přínosy hroznů?
„Polyfenoly jsou širokou skupinou fytonutrientů známých svými antioxidačními vlastnostmi. Mezi polyfenoly obsažené v hroznech patří fenolické kyseliny, antokyany, flavonoidy a stilbeny. Mnoho zdraví prospěšných účinků hroznů souvisí s působením těchto látek na organismus, zejména s jejich protizánětlivými vlastnostmi,“ vysvětlila odbornice na výživu Avery Zenkerová.
Dodala, že jakmile se tyto polyfenoly dostanou do těla, neutralizují volné radikály a časem mohou zlepšit kardiovaskulární, mozkové, imunitní a metabolické zdraví.
„Většina polyfenolů a antioxidantů ve fialových a červených hroznech se nachází ve slupkách. Fialové hrozny obsahují více antokyanů než červené hrozny a mnohem více než zelené hrozny. Fialové hrozny mají také vyšší celkovou antioxidační kapacitu než červené nebo zelené hrozny. Barva fialových hroznů svědčí o vysokém obsahu antioxidantů,“ poznamenal Zenker.
Jaké jsou výsledky studie o hroznech?
Odborník také upozorňuje, že nemusíte sníst horu hroznů, abyste měli prospěch – pouhý jeden nebo dva šálky (přesněji 22 až 44 hroznů) mohou mít obrovský přínos pro zdraví.
Hrozny zlepšují zdraví srdce
„Hrozny jsou bohaté na resveratrol a proanthokyanidiny, což jsou sloučeniny, které mohou podporovat zdraví srdce tím, že pomáhají uvolňovat cévy a snižovat krevní tlak,“ uvedla kardioložka Michelle Rutensteinová.
To může být užitečné zejména pro lidi s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění; čím více hroznů sníte, tím více živin prospěšných pro srdce získáte.
Hrozny podporují kognitivní zdraví
Kognitivní funkce mozku se s věkem zhoršují, ale „řada antioxidantů obsažených v hroznech může chránit neurony a podporovat zdravou funkci mozku.
Podle Rutensteina výzkum ukazuje, že pravidelná konzumace hroznů může zlepšit kognitivní funkce a potenciálně snížit riziko neurodegenerativních onemocnění.
Hrozny zlepšují zdraví střev
Hrozny jsou silným protizánětlivým zdrojem, jehož vlastnosti hrají zásadní roli při udržování střevního mikrobiomu.
„Bylo zjištěno, že polyfenoly z hroznů zlepšují rovnováhu střevního mikrobiomu a zvyšují množství a kvalitu trávicího ekosystému,“ uvedl Zenker.
Jak navíc zdůraznil odborník na výživu, střevní mikrobiom má významný vliv na další tělesné systémy, včetně zdraví srdce a mozku.
Další zprávy o prospěšnosti hroznů
Za nejužitečnější jsou považovány tmavě zbarvené hrozny. Obsahuje velké množství selenu, zinku, mědi, železa, vápníku, draslíku, hořčíku, manganu, hliníku, boru, jódu a kobaltu a dalších látek. Dalším argumentem „pro“ užívání hroznů jsou vitaminy C, E, P, skupiny B – B1, B2, B4, B5 a B6, B9.