Užitečná a neuvěřitelně chutná nakládaná jablka se stanou vaší oblíbenou konzervou.
Namočená jablka – kolik soli a cukru / pexels
Nakládaná nebo kvašená jablka jsou velmi chutnou svačinkou s velkými přínosy pro organismus. Při její přípravě se ovoce zalije mladinou a čeká se na kvašení. Připravené ovoce chutná nakysle sladce, s lehkým chlebovým nádechem, podobně jako kvas nebo mošt. Když se do nich zakousnete, zdají se být sycené a v ústech se příjemně rozplývají. Poměr cukru a soli můžete měnit a připravit tak sladší nebo slanější pokrm.
Hlavním důvodem pro výrobu zavařenin jsou jejich úžasné účinky. Stejně jako všechny kyselé potraviny i taková svačinka zlepšuje trávení, normalizuje činnost střev a zrychluje metabolismus. Všechny vitaminy v jejím složení ani nelze vyjmenovat, takže si určitě připravte zkvašená jablka – recept nevyžaduje zvláštní dovednosti ani drahé produkty.
Nakládaná jablka v třílitrové sklenici
Pro zkvašení vybírejte pozdní odrůdy s malými sladkokyselými plody. Na slupce by neměly být žádné praskliny. Soli můžete dát méně, ale neodstraňujte ji úplně, jinak ovoce nebude kvasit.
Na třílitrovou sklenici budete potřebovat:
- jeden a půl kilogramu jablek;
- jeden a půl litru vody;
- tři lžíce cukru;
- lžíce medu;
- lžíce soli.
Sklenici není nutné sterilovat. Omytá jablka těsně vložte do sklenice. Do studené vody přidejte cukr, sůl a med. Míchejte, dokud se nerozpustí. Jablka zcela zalijte tekutinou a hrdlo zakryjte třemi vrstvami gázy.
Nakládaná jablka nechte ve sklenici kvasit nejméně měsíc na chladném místě. Během této doby se tekutina odpaří – nálev doplňte. Když je ovoce hotové, zašroubujte víčko a přemístěte ho do lednice nebo do sklepa.
Klasická kyselá jablka postaru
Na kvašení si vezměte nádobu – sud, kbelík nebo velkou desetilitrovou sklenici. Budete také potřebovat žitnou mouku, která se používá k výrobě kvásku, aby ovoce získalo svou charakteristickou „karbonovou“ chuť.
Připravte si tyto ingredience:
- pět až sedm kilogramů jablek;
- pět listů rybízu nebo třešní;
- dvě stě gramů žitné mouky nebo půl kilogramu cukru;
- dva nebo tři polévkové lžíce soli;
- deset litrů vody.
Listy položte na dno nádobí. Nakládaná jablka těsně vložte do plastového kbelíku. Poté si můžete připravit dva druhy kvásku na výběr – sladký a žitný. Pro první z nich smíchejte deset litrů vody s cukrem a třemi lžícemi soli, přiveďte k varu a nechte vychladnout. Pro žitný kvásek zalijte mouku deseti litry vody, přidejte dvě lžíce soli, nechte vychladnout a sceďte.
Ovoce zalijeme zvolenou tekutinou a uložíme do chladu. Oba druhy jablek můžete zkusit obložit různými nádobami. Nádobu přikryjte menším víkem a navrch postavte tlakový hrnec. Ovoce nechte měsíc kvasit, v případě potřeby doplňte vodu.
Nejjednodušší nakládaná jablka – rychlý recept
Toto je nejjednodušší varianta pokrmu.
Touto směsí je třeba zalít dvě kila ovoce.:
- litr studené vody;
- tři lžíce cukru;
- dvě lžíce soli;
- jeden bobkový list;
- jeden sušený hřebíček.
Sklenici s ovocem a zákysem uzavřete víčkem a dobře protřepejte. Podle tohoto receptu můžete připravit kvašená jablka za 5 minut – tak dlouho bude trvat proces vaření. Kvasit však budou nejméně 30 dní.