Mohou „explodovat“ nebo se zkazit: které sklenice s konzervovanými potravinami by se neměly obracet dnem vzhůru.

Prozradíme vám, které sklenice s konzervovanými potravinami lze obrátit dnem vzhůru a které ne.

Sklenice se šroubovacími uzávěry by se neměly obracet dnem vzhůru / foto depositphotos.com

Mnoho náš krajan dělá na zimu konzervy, vyrábí saláty, džemy, kompoty, nakládanou, zavařenou zeleninu, ale i masové a rybí konzervy.

K tomuto účelu se používají různé typy víček. Po zašroubování se sklenice obvykle obracejí dnem vzhůru. U některých sklenic je to však naprosto nepřípustné.

Zjišťovali jsme, zda je opravdu nutné obracet konzervy dnem vzhůru.

Proč je třeba sklenice po zavíčkování obrátit?

Zkušené hospodyňky obracejí pouze ty sklenice, které jsou uzavřeny speciálním klíčem. Používají víčka s těsnicí gumičkou.

Zvláštností takového zavařování je, že vzduch díky teplému obsahu sklenice může začít silně tlačit na víčko. Otočením sklenice se tento tlak sníží a obsah se rovnoměrně ochladí. Víčko se tak při procesu nedeformuje.

Navíc se to počítá jako dodatečná sterilizace, protože horký salát, džem nebo kompot nejprve pokrývá jen část sklenice a po otočení zbytek povrchu.

Poté se konzerva zabalí a nechá vychladnout. Trvá to asi tři až čtyři dny. Pak se „závitky“ obrátí a uloží.

Nezkušené hospodyňky se často ptají, zda je možné sklenice při zavařování neotáčet. Ukazuje se, že – ano. Je to důležité pravidlo při použití šroubovacích uzávěrů.

Proč nelze obracet sklenice se šroubovacími víčky dnem vzhůru

Šroubovací víčka (známá také jako twist-off víčka) jsou v posledních letech stále oblíbenější, protože nevyžadují použití otočného klíče. Lze je použít k těsnému uzavření sklenice a zabránit tak přístupu vzduchu dovnitř. Ačkoli výrobci často uvádějí, že konzervy s těmito víčky nelze obracet dnem vzhůru, ne každý čte pokyny na etiketě.

Zavařovací sklenice s víčkem:

Příčina spočívá v polymerovém povlaku víka. Po zašroubování se rozpíná a hermeticky uzavírá sklenici. Když „twist-off“ vychladne, vznikne uvnitř vakuum. Právě proto je při otevírání sklenice s víčkem „twist-off“ slyšet tiché prasknutí.

Pokud je plechovka otočena dnem vzhůru, může dojít k poškození polymerového povlaku a zvyšuje se riziko „výbuchu“. Uvnitř dojde k přetlakování.

Jakmile si zapamatujete, zda můžete obracet sklenice se šroubovacími uzávěry, zapomenete na to, že konzervy mohou „vybuchnout“.

Možná vás budou zajímat také novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími