Proč nelze vmáčknout sáček čaje do šálku: mnoho lidí to neví

Zjistěte, zda byste měli čajový sáček po uvaření z čaje vyjmout a proč byste ho neměli mačkat zpět do šálku.

Proč byste neměli mačkat čajový sáček do šálku / freepik.com

Při louhování čajového sáčku mnozí lidé namotávají vlákno na lžičku, aby ho vymačkali ven. Dělají to často čistě automaticky, aniž by o tom přemýšleli – někdo nechce, aby dobrota přišla nazmar, někdo – aby nechal sáček odpadem okapat. Ale takhle se to dělat nemá. Prozradíme vám, proč byste neměli sáček s čajem mačkat do šálku a co s ním po uvaření dělat.

Zda byste měli čajový sáček po uvaření ze šálku vyjmout a co se stane, když ho vymačkáte.

Sáčkový čaj by se neměl louhovat dlouho, protože se do nápoje dostane příliš mnoho tříslovin. Ty kazí chuť čaje, činí ho hořkým a navíc v nadbytku mohou škodit vašemu zdraví. Ze stejného důvodu se nedoporučuje po uvaření sáček do šálku vymačkávat.

Třísloviny obsažené v čaji – taniny – jsou skutečně prospěšné, ale v malých dávkách. Jsou přirozeným antioxidantem, mohou odstraňovat toxiny a zlepšovat střevní peristaltiku. Když se to však s tříslovinami „přežene“, stávají se škodlivými:

  • mohou způsobit dehydrataci;
  • narušit vstřebávání některých živin;
  • narušují funkci enzymů, což může mít vliv na játra a ledviny.

Silný čaj může také způsobit zvýšení krevního tlaku, nevolnost a zabarvení zubní skloviny.

Zde se dozvíte, proč byste se měli vyhnout dlouhému vaření čaje v sáčcích a odnaučit se zvyk mačkat sáček zpět do šálku.

Jak dlouho mám nechat sáček s čajem v šálku? Čaj by se měl louhovat maximálně 3 minuty, u dětí ještě méně, protože nesmějí pít silný čaj. Čaj se také nesmí vařit: maximální teplota vody pro černý čaj je 90 °C a pro zelený čaj 80 °C.

Pokud se vám stane, že jste sáček v šálku přečkali, můžete účinek tříslovin snížit přidáním plátku citronu nebo mléka, jak to dělají Angličané.

Jak správně vymačkat čajový sáček

Etiketa je taková, že sáček uchopíme lžičkou (nebo za nitku navlečenou na lžičce) a držíme ho nad šálkem, necháme ho okapat, ale nemačkáme ho. Poté jej přendejte do podšálku.

Dříve jsme si řekli, jak vybírat mandarinky – tři nejsladší odrůdy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími