Obsahuje prebiotika, probiotika a antioxidanty.
Je to dokonalá kombinace prospěšných látek / foto pixabay
Zdravá večeře pro střeva zahrnuje více než jednu super složku – je důležité kombinovat správné potraviny a návyky. Měla by kombinovat probiotika, prebiotickou vlákninu a protizánětlivé potraviny, píše EatingWell. Na základě toho by jednou z nejlepších večeří pro zdraví střev měl být pečený losos s uzenou cizrnou a zeleninou, a zde je důvod.
Složky bohaté na probiotika
Probiotika jsou prospěšné živé bakterie, které pomáhají osídlit střeva a budovat zdravý mikrobiom.
Probiotika se nacházejí v potravinách, jako je kimči, kysané zelí, miso, kefír a některé druhy tvarohu. Střevní flóru pomáhá udržovat také kapusta. Jogurt je další skvělou potravinou bohatou na probiotika, kterou si můžete přidat k večeři. Diane Mesa CDCES certifikovaná odbornice na výživu Diane Mesa doporučuje používat ho jako základ pro dresink nebo marinádu.
Prebiotická vláknina
„Bakterie ve střevech fermentují prebiotickou vlákninu a uvolňují vedlejší produkty, jako jsou plyny a mastné kyseliny s krátkým řetězcem,“ říká Mesa. „Mastné kyseliny s krátkým řetězcem mají protizánětlivé vlastnosti, které jsou prospěšné nejen pro zdraví střev, ale i pro celkové zdraví,“ vysvětluje.
Mezi prebiotické potraviny, které doporučuje registrovaná dietoložka Tami Bestová, patří celozrnné výrobky, hrách, luštěniny, artyčoky, česnek, med, chřest, banány, pampelišky a cibule.
Protizánětlivé potraviny
Mezi protizánětlivé složky, které Best doporučuje, patří zelená listová zelenina, tučné ryby a panenský olivový olej.
Pokrm lze také ochutit paprikou, kořením, které může mít díky obsahu kapsaicinu protizánětlivé účinky. Studie ukazují, že kapsaicin může pomáhat snižovat zánět a stimulovat produkci mucinu v tlustém střevě, což podporuje růst prospěšných střevních bakterií.
Rostlinné produkty
Chcete-li si dopřát večeři zdravou pro střeva, dbejte na to, abyste konzumovali dostatek rostlin. Jedna studie zjistila, že lidé, kteří dodržují středomořskou stravu bohatou na rostlinné potraviny, mají výrazně rozmanitější střevní mikrobiom než ti, kteří dodržují typickou západní stravu s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem přidaných cukrů a živočišných produktů. Vědci se domnívají, že na tom mohou mít podíl antioxidanty, které jsou v rostlinných potravinách hojně zastoupeny.
Nízkostresové prostředí
Důležité je také to, jak se stravujete. Vědomé stravování může pomoci regulovat nervový systém a pomoci tělu přejít do režimu „odpočívej a tráv“ pro optimální trávení. Studie zaměřené na snižování stresu založené na uvědomělosti totiž prokázaly výrazné zlepšení gastrointestinálních symptomů u lidí s , kteří jedí uvědoměle…..
Dříve odborník na výživu jmenoval 9 super zdravých snídaňových potravin pro hubnutí.