Antioxidanty v ovoci bojují proti škodlivým volným radikálům.
Granátové jablko, borůvky a maliny patří ke špičce v obsahu antioxidantů / depositphotos.com, pixabay.com
Jednou z příčin zánětů v těle je oxidační stres. K němu dochází, když buňky bombarduje příliš mnoho nestabilních molekul, které mají vědecký název „volné radikály“. Tyto molekuly tělo normálně produkuje jako vedlejší produkt metabolismu, ale znečištěné ovzduší, sluneční záření, špatná strava, špatné návyky, špatný spánek a léky také zvyšují jejich množství. Píše o tom Eatingwell.
Nadměrné množství volných radikálů způsobuje záněty, které se mohou stát chronickými, a v důsledku toho vznikají chronická onemocnění. Dobrou zprávou však je, že oxidační stres lze ovlivnit tím, že zajistíte, aby vaše strava obsahovala dostatečné množství antioxidantů. Toho lze dosáhnout zejména konzumací ovoce.
Publikace uvádí šest druhů ovoce bohatých na antioxidanty, které mohou pomoci předcházet oxidačnímu stresu a zánětům.
1. Borůvky
Borůvky jsou na prvním místě mezi ovocem bohatým na antioxidanty. Obsahují mnoho fytochemikálií, jako jsou antokyany, flavonoidy, fenolové kyseliny a stilbeny, které společně chrání organismus.
Velké množství antioxidantů se v borůvkách nachází v jejich tmavě modré slupce. Mluvíme o antokyanech, silných protizánětlivých sloučeninách, které pomáhají bojovat proti zánětům a chrání mozek.
Studie prokázaly, že lidé, kteří pravidelně konzumují borůvky, mají nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu, mají lepší kontrolu hmotnosti a lépe jim funguje mozek.
Jedna 100gramová porce borůvek obsahuje až 9 mmol antioxidantů.
2. Granátové jablko
Antioxidanty obsažené ve šťavnatých rubínově červených zrnkách granátového jablka snižují hladinu některých biomarkerů spojených s chronickými onemocněními, jako je obezita, kardiovaskulární choroby a cukrovka.
Tyto zdraví prospěšné účinky jsou způsobeny především přítomností antioxidantu punicalaginu. V laboratorních studiích a studiích na zvířatech bylo prokázáno, že může ovlivňovat procesy spojené s onemocněním srdce, cukrovkou, zánětem a Alzheimerovou chorobou.
Ve 100 gramech obilovin se nachází až 9 mmol antioxidantů.
3. Třešně
Studie ukazují, že višně mají mírný protizánětlivý účinek, který se zvyšuje jejich pravidelnou konzumací. Proto jsou účinné spíše v prevenci zánětu než v jeho léčbě. Přidáním višní do jídelníčku v čerstvém, mraženém, sušeném stavu nebo ve formě šťávy můžete udržovat zdravou zánětlivou rovnováhu v těle.Další výhodou třešní je, že mohou zlepšit kvalitu spánku. Během jedné studie pili starší dospělí lidé dvakrát denně po dobu čtrnácti dnů sklenici třešňové šťávy. Výsledkem byla vyšší hladina melatoninu, snížení zánětů a zlepšení spánku.
100 g třešní obsahuje až 7 mmol antioxidantů.
4. Ostružiny
Každé z drobných semínek, z nichž se ostružiny skládají, obsahuje ochranné látky bohaté na vitaminy A a C, karotenoidy, steroly a terpenoidy, které jsou zdraví prospěšné při nízkém obsahu kalorií.
Výzkumy ukazují, že ostružiny jsou obzvláště bohaté na antioxidanty, které mohou blokovat uvolňování prozánětlivých molekul spojených s některými chorobami.
Jedna 100gramová porce ostružin obsahuje 6 mmol antioxidantů.
5. Bobule goji
Bobule goji mají výraznou sladkou a zároveň trpkou chuť. Jejich jasná barva ukazuje na přítomnost karotenoidů, z nichž nejčastější je zeaxantin, silný antioxidant důležitý pro zrak.
Studie ukazují, že bobule goji mohou pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat hladinu cholesterolu, podporovat imunitní funkce a poskytovat omlazující účinky.
Jedna 100gramová porce goji obsahuje přibližně 4 mmol antioxidantů.
6. Maliny
Maliny jsou plné ochranných antioxidantů, které dokáží bojovat proti oxidačnímu stresu a zánětům, čímž zabraňují vzniku mnoha chronických onemocnění.
Jedna 100gramová porce malin obsahuje 4 mmol antioxidantů.
Dříve My informoval o 10 potravinách, které spalují tuky. Podle odborníka na výživu a osobního trenéra Terryho Tateosyana „správné“ potraviny pomáhají k pocitu sytosti, udržují stabilní hladinu cukru v krvi a dávají tělu signál, aby tuk spalovalo, a ne ukládalo. Doporučuje jíst jídla založená na bílkovinách a vláknině a přidávat k nim zdravé tuky, abyste zůstali sytí a plní energie. Pro spalování tuků odbornice mimo jiné radí jíst vejce, lososa, řecký jogurt, listovou zeleninu a zelený čaj.