Co nesmíte dát do mrazáku, i když byste chtěli: 4 zakázané potraviny

Jaké výrobky ukládat do mrazničky a které z nich tam dávat nesmíte – zjistíte v materiálu agentury My.

Co nesmíte zmrazit – triky z mrazničky / depositphotos.com

Zkušené hospodyňky již dlouho používají tento způsob zmrazování – uvaří pokrmy a pak je zmrazí. Ne všechny produkty však lze dát do mrazáku – některé se pouze kazí. My vám prozradí, co by se do mrazáku dávat nemělo, a to ani navzdory radám sousedů.

Dříve jsme hovořili o tom, co lze do mrazničky uložit.

Které potraviny je škodlivé zmrazovat – jejich seznam

Mnoho náš krajan ví, že zmrazení potravin je zaručeným způsobem jejich dlouhodobého uchování. Pro některé druhy zeleniny, ovoce a dokonce i hotových jídel je však tento způsob skladování škodlivý.

Vejce

Mluvíme výhradně o vejcích vařených natvrdo – při zmrazení skořápka praskne a voda v bílku zmrzne. Z tohoto důvodu se do vejce mohou dostat nebezpečné patogenní bakterie. I když vejce nepraskne a zůstane neporušené, stejně se nedoporučuje ho jíst – bude mít „gumovou“ chuť.

Zelenina, ovoce, bobuloviny a bylinky

Ale pouze ty, které mají vodnatou strukturu. Odborníci na výživu za takové potraviny považují melouny, okurky, celer a rajčata. Princip je jednoduchý – čím více vody je v ovoci nebo zelenině, tím větší je pravděpodobnost, že se po zmrazení rozmočí a znehodnotí.

Stejné je to s bylinkami – petržel, kopr nebo koriandr se po rozmrazení změní v syrovou hmotu zelené barvy a ztratí svou pikantní chuť.

Pokrmy se želatinou, smažené pokrmy

Nálevy, želé a cholody nelze skladovat v mrazničce – želatina má tendenci při nízkých teplotách krystalizovat, takže při vyndávání takového pokrmu z mrazničky se připravte na absenci obvyklé chuti.

V mrazáku by neměly zůstat ani smažené pokrmy – jakmile se rozpustí, přestanou křupat, ztratí se chuť i aroma. Smažené jídlo dokonce po zmrazení ztrácí atraktivní vzhled a šedne.

Jogurty

Hospodyňky, které alespoň jednou zmrazily mléčné výrobky, vědí, že při nízkých teplotách mění svou strukturu. Jogurt se změní v heterogenní hmotu s mléčnými sraženinami a po zmrazení se již nedá konzumovat, s výjimkou pečení.

Užitečná rada: Vezměte si na pomoc jogurt, abyste ho mohli zchladit: nezapomeňte, že pokud plánujete zmrazit jakékoli potraviny, použijte vhodné nádoby, například plastové nádoby nebo vakuové sáčky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími