Kardiologové varují: tento produkt zvyšuje riziko infarktu a mrtvice po 50. roce života

Tento oblíbený výrobek zvyšuje zánět v těle a zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Jak jíst po padesátce – tipy / depositphotos.com

Onemocnění srdce zůstává jedním z nejčastějších a nejnebezpečnějších. Podle lékařů je důležité snížit rizika kontrolou výživy, hmotnosti, úrovně fyzické aktivity, vyhýbáním se kouření a alkoholu. Existují však i faktory, které ovlivnit nelze – například věk. Proto je tak důležité řídit to, co řídit můžete, říká kardiolog Cheng-Han Chen z Kalifornie.

Jedním z největších rizikových faktorů je výživa. Kardiologové se shodují, že po padesátce byste měli ve stravě omezit červené maso.

„Steaky mají vysoký obsah nasycených tuků a zvyšují hladinu cholesterolu,“ vysvětluje doktor Supriti Behuria. Jak uvádí Parade, zvýšená hladina „špatného“ cholesterolu přispívá k tvorbě plaku v cévách a zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.

„Steak může zvyšovat zánět v těle, což také zvyšuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu,“ říká doktor Chen. Kromě toho tučné kusy masa zvyšují pravděpodobnost přibírání na váze, což opět více zatěžuje srdce.

V souvislosti se stravou v restauracích, které jsou v provozu, je třeba se zaměřit na tzv:

Dr. Behuria upozorňuje, že patologické stavy, jako je ischemická choroba srdeční, hypertenze, srdeční selhání, fibrilace síní, infarkt myokardu, jsou s věkem častější.

Dieta po padesátce – co radí lékaři

Podle doktora Chena byste měli dávat přednost rybám (například lososovi) a rostlinným zdrojům bílkovin – luštěninám, čočce, ořechům. Tyto potraviny mají nízký obsah nasycených tuků a jsou bohaté na vlákninu.

Přesto nemusíte steaky zcela vyřadit. „Někdy, při zvláštních příležitostech, si ho můžete dovolit, ale neměl by být součástí vašeho každodenního jídelníčku,“ zdůrazňuje doktor Behuria.

Připomeňme, že již dříve muž z Číny, kterému je již 125 let, vyprávěl, jak žít dlouho a zůstat zdravý.

Možná vás budou zajímat také zprávy:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími