Hodiny namáčení jsou zbytečné: tady je návod, čím posypat sušené houby, aby se rychle uvařily.

Sušené houby je třeba namočit, ale ne nutně na dlouho.

Sušené houby není třeba namáčet několik hodin / depositphotos.com

Sušené houby „na provázku“ byly dříve k dostání na spontánním trhu u každé babičky, nyní jsou takové výrobky k dostání v supermarketech. Jít do lesa – dnes luxus, takže pokud si chcete uvařit polévku nebo usmažit houby s bramborem, vzpomeňte si, jak dlouho sušené houby namáčet a jak získat chutný a bezpečný výrobek.

Je třeba sušené houby před smažením namočit?

Je důležité si uvědomit, že sušení hub je pro zimní vaření téměř nejideálnější variantou. Jiný způsob uchování hub neexistuje, můžete je sice zmrazit, ale samozřejmě to nebude „ono“. Nejlepší je kupovat sušené hříbky, dávají bohatou chuť a čirý vývar. Pokud to pro vás není rozhodující, můžete si vzít také osenice a podběráky, také mají dobrou chuť, ale při vaření mohou ztmavnout.

Před zalitím sušeného produktu vodou je dobré si připomenout, jak houby správně namáčet a proč to dělat. Za prvé, namáčení v čisté vodě pomáhá zbavit se prachu, písku a částeček nečistot. Pokud necháte houby v teplé tekutině několik hodin, pak se všechny nečistoty usadí na dně. S tekoucí vodou pod kohoutkem se některé nečistoty prostě nedají vyplavit, takže namáčení je povinné. Za druhé, díky tomuto postupu se z hub dostanou všechny larvy a hmyz, ale k tomu potřebujete znát jeden trik.

Jak namočit sušené houby na polévku a smažení

V první řadě je třeba si uvědomit, že navzdory všeobecnému přesvědčení není vždy nutné nechávat houby ve vodě přes noc. Zásada „čím déle, tím lépe“ nefunguje vždy. Jak dlouho sušené houby na polévku nebo smažení namáčet, záleží na stavu hub a na vašich cílech. Pokud jste si koupili dobrý výrobek v supermarketu, vystačíte si s preventivními opatřeními – do misky nalijte horkou (to je důležité) vodu, houby vyložte a lehce je rukou stlačte. Nechte v této poloze půl hodiny, pak houby vyjměte, vodu slijte. Postup opakujte dalších 30 minut. Pokud se chystáte vařit polévku, můžete vodu zpod hub scedit do hrnce a vyhnout se tak usazeninám. Pokud se chystáte smažit, dejte vodu do dřezu a houby na prkénko.

Další věcí je nákup hub „z ruky“. Nikdy nemůžete vědět, jak byly houby nasbírány, kde a kdy, a také aby byl prodejce zodpovědný za pravidla sběru produktu. Proto je lepší se kromě vizuální kontroly „provázku“ doma znovu pojistit a houby řádně namočit. Pro výrobek, u kterého si nejste jisti, platí další pravidlo, které říká, v jaké vodě sušené houby namáčet a proč tak činit.

Jak na houby?

Výrobek neznámého původu vložte do mísy, posypte 1 lžící soli a poté zalijte litrem horké vody. V této podobě nechte houby 30-40 minut, poté je vyjměte a opláchněte pod tekoucí vodou. Pokud máte velké obavy, můžete houby znovu namočit na půl hodiny, ale do normální horké vody, nikoliv slané, a teprve poté opláchnout pod kohoutkem.

Sůl „dostane“ z hub všechen hmyz a larvy, které v životě nevylezou, když je umyjete obyčejnou vodou. Kromě toho sůl vyčistí i nečistoty, takže na dně misky bude více usazenin, protože z hub „vyleze“ více špíny. Teprve s čistým produktem v rukou je můžete smažit nebo vařit.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími