Tyto potraviny jsou bohaté na antioxidanty, vlákninu a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají předcházet chronickým zánětům.
Odborníci na výživu řekli, které produkty pomohou zlepšit zdraví / depositphotos.com
Některé velmi malé změny ve stravě mohou pomoci snížit záněty a další zdravotní problémy, které mohou vznikat s věkem. Odborníci na výživu doporučují jíst potraviny, které obsahují antioxidanty, vlákninu, vápník, zdravé tuky a bílkoviny. Na portálu EatingWell se dočtete o pěti nejlepších potravinách, které je vhodné jíst po padesátce.
1. Bobule
Borůvky, ostružiny, jahody a maliny jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají snižovat záněty a podporují zdravé stárnutí.
Bobuloviny jsou klíčovým prvkem diety MIND, výživového režimu určeného k prevenci demence a dalších forem úbytku kognitivních funkcí.6
2. Fazole
Fazole obsahují peptidy, polyfenoly a saponiny, které mají protizánětlivé účinky. „Konzumace směsi luštěnin poskytuje delší pocit sytosti a pomáhá bojovat proti nadměrným zánětům v těle,“ říká nutriční terapeut Zariel Grullion.
Fazole jsou navíc bohaté na vlákninu, která podporuje zdravý střevní mikrobiom, což může pomoci zvládat střevní problémy spojené s menopauzou. Jsou také zdrojem cenných rostlinných bílkovin, které pomáhají předcházet úbytku svalové hmoty souvisejícímu s věkem.
3 – Tmavě zelená listová zelenina
„Tmavě zelená listová zelenina, jako je špenát, kapusta, řeřicha, jsou bohaté na prospěšné živiny a fytochemikálie, které jsou [снимают] záněty a pomáhají snižovat oxidační stres,“ říká odbornice na výživu Seema Shah. Patří mezi ně vitaminy A, C, E a K a také účinné polyfenoly.
Tmavá listová zelenina je také obzvláště bohatá na minerály, které posilují kosti, jako je vápník, hořčík a draslík, říká Shah.
4. Losos
Lososa je vhodné zařadit do jídelníčku, protože je bohatý na omega-3, mastnou kyselinu známou svými protizánětlivými účinky.
„Konzumace jedné až dvou porcí tučných ryb týdně může podpořit zdraví srdce, snížit ztuhlost spojenou s artritidou a pomoci zachovat mozkové funkce. Jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a vitaminu D, dvou živin, které podporují svalovou hmotu a pevnost kostí,“ říká Lizzie O’Connor, M.S., M.P.H., certifikovaná odbornice na výživu.
5. Ořechy
Hrst ořechů obsahuje mnoho antioxidantů a pro srdce zdravých živin, jako jsou fytosteroly, selen, hořčík, tokoferoly, polyfenoly, nenasycené tuky a vláknina.
Díky svému bohatému složení živin pomáhají ořechy snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mandle a vlašské ořechy jsou obzvláště užitečné pro snížení zánětu a para ořechy pomáhají snižovat oxidační stres. Zejména pokud nejíte ryby, vyplatí se přidat do jídelníčku vlašské ořechy díky obsahu omega-3 mastných kyselin, které bojují proti zánětu.
Již dříve odborník na výživu jmenoval 6 nejlepších potravin pro lidi po padesátce, které pomohou udržet si štíhlou a silnou postavu.