Zde se dozvíte, jak připravit brambory a maso chutným způsobem.
Brambory a maso budou mít křupavou kůrčičku, když je usmažíte takto / depositphotos.com
Jen málokdo by nechtěl ochutnat maso a brambory s rumělkovou, křupavou kůrkou. Připravit ji však není tak snadné.
Existuje řada lifehacků, které vám zajistí, že vždy dosáhnete té lákavé křupavosti. Přišli jsme na to, jak na pánvi usmažit brambory s kůrčičkou a čím potřít maso, aby byl výsledek stejný.
V čem spočívá tajemství křupavé kůrky
Obvykle všichni smaží na rostlinném nebo máslovém oleji. Ve snaze dosáhnout právě té kůrčičky některé hospodyňky výrobek omylem připálí nebo přesmaží.
Máslo je oblíbené pro svou jemnou chuť, ale má nízkou teplotu hoření, pouze 150 stupňů. V důsledku toho se z něj začne kouřit, zapáchá po škváře a může zničit chuť jídla. Vaření na něm samotném navíc není levné.
Rostlinný olej lze bez následků zahřát až na 250 stupňů, ale nemá tu úžasnou chuť a krémovou vůni.
Zkušené hospodyňky proto vaří se směsí obou z nich. Tímto způsobem se jim podaří spojit krémové tóny a vysokou teplotu spalování. Výsledkem je, že výrobek získá křupavou kůrku, jemnou chuť a uvnitř si zachová šťavnatost.
Nyní přejděme k tomu, jak smažit maso s kůrčičkou na pánvi.
Jak vymazat maso tukem, aby mělo křupavou kůrčičku
Pro lepší pochopení se podívejme na technologii přípravy steaků. Maso se smaží v rostlinném oleji, aby se vytvořila kůrka a povrch výrobku se uzavřel. Tímto způsobem si uvnitř zachová všechny své chutě a šťávy.
Poté se přidá kousek másla. Často se do pánve může přidat česnek, rozmarýn nebo jiné bylinky, které tuk ochutí. Toto máslo se nalije na maso, aby se rychleji uvařilo, kůrka zkaramelizovala a maso nádherně vonělo.Pokud výrobek nevyžaduje dlouhé vaření, lze ihned vzít směs másla a rostlinného oleje (1:1, resp. 1:2). Výrobek zhnědne a získá karamelizovanou kůrku.
Zde je například návod, jak připravit šunkovou kýtu na pánvi. Na pánev dejte rostlinný olej a máslo. Když se směs stane homogenní, vyložte na ni osušené a okořeněné kousky kuřete. Pokud jsou stehna velká, udělejte řezy v blízkosti kosti, aby se rychleji uvařila.
Vařte na prudkém ohni, dokud maso nezezlátne. Poté je přikryjte pokličkou a nechte na středním ohni asi 20 minut. To je nutné, aby výrobek nebyl uvnitř syrový.
Kontrolu připravenosti je třeba zkontrolovat nožem – z místa vpichu by měla vytékat průhledná nebo zlatavá šťáva, nikoliv načervenalá. Pokud je vše v pořádku, můžeme přidat ještě kousek másla, česnek, aromatické bylinky a touto směsí maso přelít.
Tím zajistíte křupavou kůrčičku a jedinečnou chuť.
Jak správně smažit brambory, aby měly křupavou kůrku
Pro co nejlepší přípravu brambor je třeba je nejprve správně nakrájet. Měly by to být malé kousky, které se rychle uvaří. Můžete je nakrájet na tenká kolečka nebo tenké tyčinky jako Chips.
Omytou kořenovou zeleninu je třeba bezpodmínečně osušit ubrousky. Poté ji dobře osolte a nechte několik minut stát. Nyní přejděme rovnou k tomu, jak na pánvi usmažit brambory s kůrčičkou.
Na brambory nalijte rostlinný olej a promíchejte. Na pánvi rozpustíme máslo a vložíme zeleninu. Je důležité, aby brambory byly rozloženy v jedné vrstvě, pokud jich bude příliš mnoho, začnou se dusit, ne smažit.
Vařte na silném ohni bez pokličky. Nemíchejte příliš často, aby se brambory pokryly kůrčičkou a neproměnily se v kaši. Pokud potřebujete přidat sůl, udělejte to až na samém konci. Dávejte pozor na zeleninu, aby se nerozvařila.