Přesolenou sekanou nebo řízky lze snadno napravit, pokud máte v arzenálu několik užitečných lifehacků.
Přesolené řízky lze snadno napravit / foto depositphotos.com
V kuchyni často dochází k různým drobným nezdarům. Například můžete omylem přesolit mleté maso na řízky. Nespěchejte se zoufalstvím – není to nic nenapravitelného.
Přišli jsme na to, jak přebytečnou sůl z řízků odstranit. To lze provést ve fázi mletého masa, a když je pokrm již hotový.
Jak zachránit přesolené mleté maso na kotlety
Je obtížné to zkontrolovat, protože syrové maso se nesmí jíst. Existuje však jeden malý kulinářský trik, jak zjistit vyváženost soli a koření. Z kousku mletého masa vyválejte malou placičku a uvařte ji. Ochutnáním snadno zjistíte, zda je vše v pořádku.
Nyní zvažte, co dělat, když uvařené mleté maso přesolíte. Bude nutné přidat přísady. Například malé množství zakysané smetany dodá pokrmu krémovější chuť a neutralizuje přebytečnou sůl.
Pokud jste připraveni na to, že řízků bude více, můžete do mletého masa přidat nastrouhanou mrkev, cibuli nebo chléb. Maso není nutné dodatečně solit.
Někteří lidé navíc přidávají rýži, pohanku nebo bulgur. Tím se nejen odstraní přebytečná sůl, ale také se obyčejné řízky stanou zajímavějšími.Co dělat, když smažené řízky přesolíte
Možností, co můžete s přesolenými řízky dělat, je mnoho. My se budeme zabývat některými z nich, které se dají snadno zopakovat.
Při prvním způsobu je třeba řízky vrátit na pánev. Nalijeme do ní malé množství vody a dusíme pod pokličkou. Tekutina vytáhne přebytečnou sůl a poté se odpaří.
Nebo můžete na pánvi osmažit cibuli a mrkev, přenést tam řízky a zalít je vodou. Dusíme asi 15-20 minut. V případě potřeby přidejte trochu mouky na zahuštění omáčky.
V případě potřeby můžete zabít dvě mouchy jednou ranou – získáte přílohu a vyřešíte problém. Na pánev dejte kousky brambor a trochu másla. Smažte, dokud nezhnědnou, a pak přidejte řízky a trochu vody. Dusíme asi půl hodiny. Přebytečná sůl půjde do přílohy.
Pro poslední způsob budete potřebovat troubu. Kotlety vložte do pečicí formy. V samostatné nádobě smíchejte zakysanou smetanu a vodu a nalijte do formy. Pečte asi 20 minut. Problém pomůže vyřešit čerstvá náplň. Když jsou hotové, můžete je posypat bylinkami.