Poradíme vám, jak doma naložit sádlo pro dlouhodobé skladování.
Sádlo můžete snadno a jednoduše naložit doma / depositphotos.com
naši občané jsou známí svou láskou k sádlu. Nejenže ho kupují na bazarech a v obchodech, ale často si ho také sami doma vaří. Existuje mnoho variant přípravy.
Vybrali jsme tři recepty, jak si doma nasolit sádlo za tepla.
Jak naložit sádlo ve sklenici do slaného nálevu
Podle tohoto receptu bude sádlo chutné a pikantní. K přípravě si vezměte:
- 500 gramů sádla;
- litr vody;
- 120 gramů soli;
- 16 stroužků česneku;
- pět bobkových listů;
- 20 zrnek pepře;
- 15 gramů mletého pálivého pepře.
Přejděme k tomu, jak naložit sádlo do slaného nálevu. Sádlo opláchneme a nakrájíme na větší kousky, oloupaný česnek – na talířky. Sádlo, bobkový list, česnek a zrnka pepře navrstvíme do sklenice.
Do vody nasypte sůl a pálivou papriku. Přiveďte k varu a nalijte do sklenice tak, aby nálev zcela pokryl sádlo. Přikryjte víčkem a nechte týden při pokojové teplotě. Po uplynutí doby slijte nálev a sklenici se sádlem dejte do lednice.
Jak solit sádlo v horkém nálevu
Podle tohoto receptu bude sádlo velmi měkké a křehké. Výsledek můžete ochutnat po třech dnech. K přípravě si vezměte:
- kilo čerstvého sádla;
- 8-10 stroužků česneku;
- litr vody;
- dva bobkové listy;
- 7-10 zrnek pepře;
- 10-12 pepřů nového koření;
- osm lžic soli.
Sádlo je třeba omýt a osušit ubrousky. Nakrájejte ho na velké kusy. Česnek oloupejte a také nasekejte nahrubo. Polovinu z něj nasypeme na dno mísy, pak vložíme sádlo a posypeme zbytkem česneku.
Vodu přivedeme k varu, vsypeme pepř a bobkové listy. Vařte minutu a poté vypněte oheň. Přisypte sůl a promíchejte.
Po pěti minutách nalijte slaný nálev do sádla, přikryjte ho talířem a navrch položte něco těžkého, například sklenici s vodou.
Takto ho nechte tři dny při pokojové teplotě. Pak slijte nálev, osušte sádlo ubrousky a dejte ho na pět hodin do mrazáku. Po zmrazení bude nakrájené na velmi tenké plátky.
Nakonec se zamysleme nad tím, jak sádlo nasolit, aby se dalo dlouho skladovat.
Jak solit sádlo ve sklenici pod železným víkem
Je velmi užitečné mít ve svém arzenálu variantu, jak solit sádlo ve sklenici pro dlouhodobé skladování ve slaném nálevu. Díky tomu si můžete svůj oblíbený výrobek připravit předem. Pro přípravu si vezměte:
- 1,5 kilogramu sádla;
- 2,5 litru vody;
- 100 gramů soli;
- šest stroužků česneku;
- šest bobkových listů;
- jednu čajovou lžičku nového koření;
- jednu čajovou lžičku černého pepře.
Sádlo opláchněte, osušte ubrousky a nakrájejte na kousky. Vložte ho spolu s česnekem, bobkovým listem a pepřem do sterilizovaných sklenic.
Do hrnce nalijte vodu, přisypte sůl a přiveďte k varu. Nálev nalijte do sklenic a zavíčkujte je. Uchovávejte na chladném místě.