Co přidat do salátu Olivier pro chuť: tato ingredience rozhoduje o všem.

Olivier salát může být ještě chutnější, pokud znáte jeden malý trik.

Když trochu změníte recept, Olivier bude ještě chutnější / depositphotos.com

Recept Olivier byl vynalezen v 19. století, tehdy se tento salát připravoval z račích krků, telecího jazyka, tetřeva a kaviáru. V Sovětském svazu byl recept pozměněn a přizpůsoben potravinovému koši běžného dělníka, ale i nyní můžete provést úpravy podle známé technologie.

Jak udělat Olivier ještě chutnější – recept na dokonalý salát

Standardní recept na salát Olivier se skládá z vařených brambor, mrkve, konzervovaného hrášku, majonézy, kyselých okurek a klobásy. Obvykle hospodyně jen uvaří ve slupce brambory, mrkev, pak je oloupou a nakrájejí na kostičky. Klobásu a okurky nakrájí stejným způsobem, suroviny spojí do jedné nádoby, přidají k nim konzervovaný hrášek, zalijí majonézou, promíchají a podávají ke stolu.

Ve skutečnosti existuje několik tajemství, jak udělat pokrm ještě chutnější:

  • brambory a mrkev pečte v troubě;
  • pokud vaříte brambory ve slupce na sporáku, nechte je 8 hodin stát, po vychladnutí je ihned neloupejte;
  • použijte cibuli naloženou v jablečném octu, místo ní můžete do salátu přidat zelenou cibuli;
  • pokud nevíte, čím nahradit okurku v oliváči, použijte jablko nebo hrušku;
  • místo konzervovaného hrášku zkuste čerstvě zmražený hrášek;
  • Klobásu je možné nahradit krůtím nebo kuřecím masem, nebo ještě lépe použít různé masné výrobky;
  • suroviny vždy krájejte stejným způsobem – ovlivňuje to chuť salátu.

Topinambur nebo dušený tuřín – čím nahradit brambory v oliváči vyjde každé hostitelce, zde je však lepší řídit se vlastními chuťovými preferencemi. Ne každý má tyto dvě zeleniny rád.

Jak upravit olivír, aby měl skvělou chuť

U každého salátu je nejdůležitější nejen kombinace surovin a způsob krájení, ale také zálivka. Pokud se nepovede, může zničit chuť pokrmu. Pokud nevíte, čím nahradit majonézu v Olivier, snažte se nepoužívat kupovanou. Za kvalitu kupovaného výrobku nemůžete ručit – udělejte si domácí.

Složení: 1:

  • žloutky – 2 ks
  • citronová šťáva – 2 polévkové lžíce;
  • panenský olivový olej lisovaný za studena – 240 ml;
  • dijonská hořčice – 1 lžička;
  • sůl.

Vezměte vysoký hrnek mixéru, vyklepněte do něj žloutky, přilijte citronovou šťávu, přidejte hořčici a sůl. Směs šlehejte mixérem 10 sekund do hladka. Aniž byste mixér vypínali, pomalu přilévejte olej. Pokračujte ve šlehání, dokud omáčka nebude hladká a nezhoustne. Zpravidla to netrvá déle než 5 minut. Taková domácí majonéza rozhodně ozdobí chuť Olivier a nezkazí ji, navíc bude zdravější díky absenci různých potravinářských přísad a konzervantů.

Pokud ale nechcete trávit čas přípravou omáčky nebo prostě nemáte dostatek hodin v den na další kulinářské činnosti, stačí smíchat majonézu koupenou v obchodě s řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou, salát pak bude chutnat jemněji. V krajním případě můžete majonézu nahradit kterýmkoli z těchto dvou produktů vůbec, ale pak budete muset Olivierovi dodat chuť pomocí koření.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími