Olivier salát může být ještě chutnější, pokud znáte jeden malý trik.
Když trochu změníte recept, Olivier bude ještě chutnější / depositphotos.com
Recept Olivier byl vynalezen v 19. století, tehdy se tento salát připravoval z račích krků, telecího jazyka, tetřeva a kaviáru. V Sovětském svazu byl recept pozměněn a přizpůsoben potravinovému koši běžného dělníka, ale i nyní můžete provést úpravy podle známé technologie.
Jak udělat Olivier ještě chutnější – recept na dokonalý salát
Standardní recept na salát Olivier se skládá z vařených brambor, mrkve, konzervovaného hrášku, majonézy, kyselých okurek a klobásy. Obvykle hospodyně jen uvaří ve slupce brambory, mrkev, pak je oloupou a nakrájejí na kostičky. Klobásu a okurky nakrájí stejným způsobem, suroviny spojí do jedné nádoby, přidají k nim konzervovaný hrášek, zalijí majonézou, promíchají a podávají ke stolu.
Ve skutečnosti existuje několik tajemství, jak udělat pokrm ještě chutnější:
- brambory a mrkev pečte v troubě;
- pokud vaříte brambory ve slupce na sporáku, nechte je 8 hodin stát, po vychladnutí je ihned neloupejte;
- použijte cibuli naloženou v jablečném octu, místo ní můžete do salátu přidat zelenou cibuli;
- pokud nevíte, čím nahradit okurku v oliváči, použijte jablko nebo hrušku;
- místo konzervovaného hrášku zkuste čerstvě zmražený hrášek;
- Klobásu je možné nahradit krůtím nebo kuřecím masem, nebo ještě lépe použít různé masné výrobky;
- suroviny vždy krájejte stejným způsobem – ovlivňuje to chuť salátu.
Topinambur nebo dušený tuřín – čím nahradit brambory v oliváči vyjde každé hostitelce, zde je však lepší řídit se vlastními chuťovými preferencemi. Ne každý má tyto dvě zeleniny rád.
Jak upravit olivír, aby měl skvělou chuť
U každého salátu je nejdůležitější nejen kombinace surovin a způsob krájení, ale také zálivka. Pokud se nepovede, může zničit chuť pokrmu. Pokud nevíte, čím nahradit majonézu v Olivier, snažte se nepoužívat kupovanou. Za kvalitu kupovaného výrobku nemůžete ručit – udělejte si domácí.
Složení: 1:
- žloutky – 2 ks
- citronová šťáva – 2 polévkové lžíce;
- panenský olivový olej lisovaný za studena – 240 ml;
- dijonská hořčice – 1 lžička;
- sůl.
Vezměte vysoký hrnek mixéru, vyklepněte do něj žloutky, přilijte citronovou šťávu, přidejte hořčici a sůl. Směs šlehejte mixérem 10 sekund do hladka. Aniž byste mixér vypínali, pomalu přilévejte olej. Pokračujte ve šlehání, dokud omáčka nebude hladká a nezhoustne. Zpravidla to netrvá déle než 5 minut. Taková domácí majonéza rozhodně ozdobí chuť Olivier a nezkazí ji, navíc bude zdravější díky absenci různých potravinářských přísad a konzervantů.
Pokud ale nechcete trávit čas přípravou omáčky nebo prostě nemáte dostatek hodin v den na další kulinářské činnosti, stačí smíchat majonézu koupenou v obchodě s řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou, salát pak bude chutnat jemněji. V krajním případě můžete majonézu nahradit kterýmkoli z těchto dvou produktů vůbec, ale pak budete muset Olivierovi dodat chuť pomocí koření.