Jak udržet potraviny déle čerstvé: jednoduchá pravidla, o kterých jste nevěděli

Jen několik pravidel vás naučí, jak správně skladovat potraviny a užívat si jejich čerstvosti každý den.

Jak správně skladovat potraviny déle / foto depositphotos.com

Každý z nás se snaží jíst pouze čerstvé a kvalitní produkty. V moderní realitě je však nesmírně obtížné každý den běhat do supermarketu nebo na trh. Válka a neustálé raketové hrozby naučily Ukrajince dělat si zásoby potravin.

My vám poradí, jak si potraviny uchovat déle.

Většina z nás skladuje potraviny v chladničce, ale ne každý ví, jak to dělat správně. Každý produkt má v lednici své místo. Jen několik jednoduchých pravidel vám pomůže zjistit, jak potraviny skladovat déle. Podívejme se na ně podrobněji

Skladování potravin v chladničce: co jste nevěděli

Ve stravovacích zařízeních platí přísná pravidla sousedství zboží v chladničkách. Zejména ryby a maso musí být skladovány odděleně a slepičí vejce musí být umytá. Proč tato pravidla neuplatnit i v domácí lednici?

Pro skladování potravin v chladničce platí jen několik pravidel:

  • věnujte pozornost oddílům – každý oddíl má svůj vlastní režim chlazení a je určen pro skladování různých druhů potravin. Obvykle je každá sekce označena typem potraviny, pro kterou je ideální;
  • Ovoce a zeleninu nemusíte skladovat v chladničce. Některé z nich můžete skladovat při pokojové teplotě i několik dní. Neexistují žádná konkrétní pravidla, jak zeleninu v lednici skladovat, nicméně pokud jste si udělali zásoby – nechte ji ve zvláštní části. K tomuto účelu jsou obvykle v lednici k dispozici nádoby na skladování potravin;
  • bylinky budou vždy čerstvé, pokud je budete v lednici správně skladovat. Platí zde princip květin – zastřihněte stonky zeleně a vložte je do sklenice se studenou vodou. Vaše pokrmy budou mít díky vždy čerstvým bylinkám bezkonkurenční chuť a vůni;
  • Mléčné výrobky, včetně tvrdých sýrů, uchovávejte v oddělené části chladničky. Nezapomeňte na balení do obalů a domácí balení potravinovou fólií. Tímto způsobem výrobky této skupiny nezvětrají a neabsorbují cizí pachy;
  • maso a ryby nejsou přátelé. To je jedno ze základních pravidel sousedství zboží v chladničce. V syrových rybách a syrovém mase se nadále vyskytují bakterie a někdy i paraziti. Nechcete dopustit jejich šíření. Tyto produkty skladujte v oddělených částech, používejte nádoby, vakuové obaly nebo je alespoň izolujte fólií.

Mimochodem, dodržováním těchto pravidel se naučíte nejen to, jak udržet potraviny déle čerstvé, ale také to, jak potraviny v lednici krásně skladovat.

Jak udržet potraviny déle čerstvé bez lednice?

Chladničky mohou selhat nebo nefungovat kvůli nedostatku energie. Některé potraviny se při pokojové teplotě skutečně zkazí během několika hodin. V takovém případě potraviny zachrání několik elementárních možností, jak správně skladovat potraviny bez chladničky:

  • Termo taška – pomůže potravinám vydržet déle, než bude vaše lednice opět fungovat;
  • tepelná úprava – tato metoda pomůže zachránit potraviny, které by bez potřebné teploty dlouho nepřežily;
  • Balkon – pokud je venku teplota pod bodem mrazu, neexistuje lepší místo pro skladování potravin.

Buďte obezřetní a nezapomeňte, které potraviny lze skladovat i několik let. Do této kategorie patří obiloviny, strouhanka a moučné přesnídávky, konzervy, sušené a uzené maso, džemy, med a mnoho dalšího.

Než se vydáte do supermarketu, je důležité zvážit všechna rizika a určit, jaké výrobky si můžete opatřit do zásoby. Jen s racionálním přístupem budete mít jistotu do budoucna.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími