Mnoho lidí peče lišky nesprávně: zde je nejlepší způsob, jak je zbavit hořkosti.

Správně upečené lišky jsou lahodné, chutné a bez náznaku hořkosti.

Smažené lišky jsou velmi voňavé a chutné / foto depositphotos.com

Na je naše země nastala sezóna lišek. Tyto vynikající houby mají úžasnou chuť, ale je třeba je umět připravit. Jinak budou chutnat hořce.

Zjistili jsme, jak a kolik lišek grilovat, abyste dosáhli co nejlepších výsledků.

Jak smažit lišky bez hořkosti

Podle zkušených houbařů se hořká chuť nejčastěji objevuje u hub, které rostou v okolí jehličnatých stromů. Může se také vyskytnout u lišek, které byly sbírány za suchého a horkého počasí.

Nepříjemná chuť se může objevit, pokud byly příliš dlouho skladovány v mrazáku. Pokud je na takové skladování odložíte, je důležité houby spotřebovat do tří měsíců.

Problém vyřešíte tak, že lišky důkladně opláchnete, abyste odstranili veškeré nečistoty, které mohou negativně ovlivnit jejich chuť. Kromě toho by bylo dobrou volbou namočit je do osolené vody. Na krátkou dobu necháme houby odležet, aby se nečistoty usadily, a ihned je hodíme na cedník. Je důležité si uvědomit, že je můžeme namočit na krátkou dobu. Místo vody k namáčení můžete použít mléko. Lišky v něm necháme hodinu a půl.

Stojí za to si uvědomit, jak moc se mají lišky smažit. Je třeba je předvařit asi 10 minut a pak přejít ke smažení. Vložte je do suché pánve a na středním ohni je smažte asi sedm až osm minut.

Jak dlouho smažit lišky bez vaření

Některé hostitelky se ptají, zda je možné houby nevařit, ale smažit je najednou, protože ne vždy je čas na předběžnou přípravu. Obvykle se lišky vaří nebo dusí, ale to není nutné, pokud máte mladé houby.

Je důležité si uvědomit, že pokud je nebudete vařit, doba smažení se mírně prodlouží, ale i tak je lze takto připravit. Navíc v tomto případě budete muset odpařit přebytečnou vlhkost.

Nevařené lišky pustí na pánvi hodně šťávy. Abyste je mohli smažit, a ne dusit, je třeba tekutinu odpařit. Celková doba jejich přípravy se prodlouží na dvojnásobek – až na 15 minut. Když jsou houby téměř hotové, měli byste je dochutit.

Jak smažit lišky s brambory a zakysanou smetanou

Pro příklad si uveďme, jak a kolik smažit lišek se zakysanou smetanou. K přípravě tohoto lahodného pokrmu je třeba vzít:

  • Dvě lžíce másla;
  • 300 gramů cibule;
  • 500 gramů lišek;
  • 800 gramů brambor;
  • zakysaná smetana;
  • sůl;
  • mletý černý pepř;
  • kopr.

Houby opláchněte od písku a nečistot, nakrájejte na kousky, malé nechte vcelku. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Na pánvi rozpustíme máslo a cibuli na něm osmahneme do měkka. Přidáme lišky a za stálého míchání smažíme, dokud se neodpaří houbová šťáva. Pokud byly houby vařené, vařte je 7-8 minut, pokud jsou syrové, vařte je 15 minut.

Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Smažte je zvlášť do hněda na prudkém ohni. Poté k bramborám přidejte lišky a cibuli. Okořeňte a podle chuti přidejte zakysanou smetanu. Promíchejte a přiveďte k hotovému. Před podáváním posypeme nasekaným koprem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími