Jak vyrobit skutečnou domácí zakysanou smetanu: kuchař sdílel snadný recept

Domácí zakysaná smetana nebude tak hustá jako kupovaná v obchodě, ale to lze snadno napravit.

Jak vyrobit domácí zakysanou smetanu – recept Matta Taylora / Koláž: My, foto: pixabay.com

Naučíte se:

  • Jaké ingredience jsou potřeba k výrobě zakysané smetany
  • Jak vyrobit domácí zakysanou smetanu hustší

Zakysaná smetana je poměrně levný a snadno dostupný produkt. Můžete si ji koupit v obchodě, nebo si ji můžete vyrobit doma. Na svém kanálu na Youtube In The Kitchen With Matt Taylor, kuchař z USA, vysvětluje, jak vyrobit domácí zakysanou smetanu.

Pokud vás zajímá, jak vyrobit sušené mléko, přečtěte si: Jak si doma vyrobit sušené mléko: tento trik zná jen málokdo.

Jak vyrobit pravou zakysanou smetanu

Nejprve budete potřebovat čistou sklenici.

„Nyní si vezmeme jeden kelímek husté šlehačky. Prostě ji tam nalijte. Dále přidáme 1/4 šálku plnotučného mléka. Nejlepší je použít nepasterizované, pokud ho seženete, ale pokud ne, použijte obyčejné plnotučné mléko,“ řekl nám Matt.

Dále je třeba přidat 3/4 čajové lžičky bílého octa.

„Ocet bude reagovat s mlékem a smetanou, zkvasí a zahustí, čímž omáčce dodá kyselou chuť,“ říká kuchařka.

Po přidání všech ingrediencí sklenici uzavřete víčkem a pořádně s ní zatřeste, aby se vše promíchalo. Nechcete sklenici příliš třít – jinak se vám omylem vytvoří máslo.

„Nyní vezměte čistou utěrku a přikryjte jí sklenici. Zajistěte ji gumičkou, provázkem, provazem nebo něčím podobným, aby nesklouzla. Sklenici nechte 24 hodin při pokojové teplotě. Jakmile směs zhoustne, hadřík odstraňte. Všimněte si, že nahoře je hustá a dole trochu vodnatá – je vrstvená. To je normální. Stačí vzít velkou lžíci a vše promíchat, dokud nebude hladké. Pak ji přendejte do nádoby. Vaše hustá domácí zakysaná smetana je hotová,“ řekl Matt.

Domácí zakysaná smetana nebude tak hustá jako zakysaná smetana zakoupená v obchodě, protože při výrobě se přidávají umělá zahušťovadla.

Mimochodem, při výrobě domácí zakysané smetany můžete místo octa použít také citronovou šťávu. Budete potřebovat asi dvě až dvě a půl čajové lžičky.

Když je zakysaná smetana hotová, měli byste ji uložit do chladničky. Trvanlivost je až týden.

Podívejte se na video – Jak vyrobit domácí zakysanou smetanu:

Kolik zakysané smetany se vyrobí z litru mléka

V průměru se z 9-10 litrů mléka vyrobí přibližně jeden litr zakysané smetany. Z jednoho litru mléka se tedy získá přibližně 0,1 litru zakysané smetany.

Skutečný objem závisí na obsahu tuku v mléce a na způsobu oddělení smetany: čím je mléko tučnější a čím účinnější je oddělení, tím více zakysané smetany se vyrobí (někdy až ~150 ml z litru velmi tučného mléka).

5 nejzajímavějších faktů o mléce / Infografika: My

Co se přidává do zakysané smetany pro zvýšení hustoty

Jak udělat domácí zakysanou smetanu hustší? Nejjednodušší a nejosvědčenější způsob, jak zahustit zakysanou smetanu, je přidat želatinu.

Za tímto účelem vezměte jeden sáček (9-12 g), namočte jej do vody a poté mírně zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí. Po vychladnutí roztok želatiny opatrně vmíchejte do zakysaného mléčného základu.

Dříve My psal, jak správně naložit cibuli, aby nebyla hořká a hodila se do jakéhokoli salátu.

O: Youtube kanál V kuchyni s Mattem.

Kanál Youtube In the Kitchen with Matt vede kuchař a videoblogger Matt Taylor. Žije v Arizoně v USA.

Již více než 30 let se věnuje vaření a pečení a také natáčení videí, což ho inspirovalo ke spojení obou koníčků ve formátu vaření + video.

Podle jeho slov je jeho cílem naučit každého, jak si doma uvařit chutná jídla za přijatelné ceny, aniž by příliš utrácel.

„Můžete se naučit připravovat gurmánská jídla, která jsou stejně dobrá jako jídla v restauraci, přímo u vás doma! Vaření/pečení může být neuvěřitelný zážitek. Pro mě je to místo štěstí, je to relaxace, umožňuje mi to shromáždit myšlenky (…) Rád vařím, přidejte se ke mně na této cestě,“ říká Matt.

Taylor vydal na Amazonu svou vlastní kuchařku – „All Things Chocolate: 30 of my favourite chocolate recipes“ (Vše o čokoládě: 30 mých oblíbených čokoládových receptů) a ve svém internetovém obchodě zpřístupnil její PDF verzi.

Ke kanálu In The Kitchen With Matt se přihlásilo 413 000 lidí.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími