Kyselina citronová je minulostí: Jak nejlépe odvápnit konvici?

Existují mnohem účinnější prostředky než obvyklý granulát kyseliny.

Existuje dobrá alternativa ke kyselině citronové / depositphotos.com

Abychom si mohli každý den vychutnávat chutný čaj, je důležité zalít ho kvalitní vodou z čisté konvice. Prosté zalití kyselinou uvnitř, převaření vodou a vylití je preventivní opatření, které dává 1 % výsledku. Naučte se odvápňovat konvici, aby chuť vašeho čaje byla mnohonásobně lepší.

Jak odstranit vodní kámen z konvice zvenčí – rady odborníků

Návod, jak vyčistit konvici od vodního kamene pomocí kyseliny citronové nebo citronů, znají všechny hospodyňky. Je to velmi jednoduché, ale neúčinné. Samozřejmě uvidíte lesklý povrch nádoby na vodu, ale ve skutečnosti to nestačí. Odborníci z Kitchen Aid vysvětlili, že konvici byste měli čistit každý den a jednou měsíčně z ní odstraňovat vodní kámen, pokud často pijete horké nápoje.

To znamená, že jste povinni každý den otřít vnější stranu nádoby na vaření vody vlhkou houbou a poté ji vyleštit měkkým hadříkem. Tento zvyk pomůže udržet konvici stále čistou a zabrání tomu, aby se na ní usazoval prach nebo skvrny jakéhokoli původu.

Dále je třeba pamatovat na to, jak bezpečně umýt vnější část konvice z důvodu materiálu, ze kterého je vyrobena. Odborníci na domácnost z Argosu radí vyzbrojit se zubní pastou – je třeba ji vymačkat na starý zubní kartáček a elektrický spotřebič potřít, přičemž zvláštní pozornost věnujte těžko přístupným místům. Na závěr čištění stačí konvici „přejít“ vlhkým hadříkem nebo houbičkou a poté ji vyleštit utěrkou z mikrovlákna. Podle Kitchen Aid můžete použít i prostředek na mytí nádobí – naneste jej na houbičku, konvici umyjte a poté ji několikrát otřete vlhkým hadříkem namočeným ve vodě.

Nakonec můžete vzít měkkou kuchyňskou utěrku, potřít ji olivovým olejem a vyleštit vnější stranu konvice. Bude lesklá a krásná – bez skvrn, škrábanců a nečistot.

Jak odvápnit konvici bez kyseliny citronové

Pokud nechcete použít kyselinu citronovou nebo chcete vyzkoušet něco jiného, existuje několik možností, jak konvici odvápnit. Podle obchodu s kuchyňskými spotřebiči Morphy Richards závisí míra znečištění konvice do značné míry na kvalitě vody, kterou do ní naléváte. Z toho vyplývá i plán čištění – lidé, kteří pijí středně tvrdou vodu, mohou odvápňovat každé tři měsíce. Čím horší voda – tím častěji je čištění nutné, ale rozhodně ne méně než jednou za třicet dní.

Odborníci z Kitchen Aid se domnívají, že byste pro tyto účely neměli používat kyselinu citronovou – lepší je ocet. Do konvice je třeba nalít 600 ml vody a 200 ml octa. Převařte, nechte přes noc odstát a ráno slijte. Přilijte čistou vodu, přiveďte k varu a opět vylijte. Nalití vody a vaření opakujte ještě dvakrát, abyste se konečně zbavili zápachu a chuti octa, a teprve poté přístroj použijte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími