Jednoduchá zálivka vám pomůže rychle připravit polévku s chutí letní zeleniny.
S dresinkem bude polévka mnohem chutnější a rychlejší / depositphotos.com, screenshot
Když je venku zima a vy máte chuť na něco teplého, může být zálivka na polévku na zimu opravdovou spásou. Urychlí přípravu prvního chodu – hřejivá večeře bude na stole mimořádně rychle.
Vybrali jsme pro vás tři recepty, které se vám určitě budou hodit.
Zimní polévková zálivka z mrkve a cibule
Tato příprava je chutná a bohatá. K přípravě je třeba vzít:
- kilogram mrkve;
- dvě až tři papriky;
- jeden kilogram cibule;
- 150 mililitrů rostlinného oleje;
- dva litry rajčatové šťávy;
- dva bobkové listy;
- pět pepřů nového koření;
- 0,5 lžičky soli;
- 0,5 lžičky mletého černého pepře;
- několik lžic octa (9 %).
Nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle a nakrájejte cibuli a papriku na malé kousky. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli a mrkev na něm osmažte do měkka, ale ne do hněda.
Přendejte je do hrnce a zalijte rajčatovou šťávou. Přidejte koření, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 20 minut.
Přidejte pepř a vařte dalších 10 minut. Polévková zálivka na zimu z mrkve a cibule a papriky je hotová.
Rozlijte ji do sterilovaných sklenic. Na litr objemu nalijte lžíci octa, přiklopte víčky, otočte a nechte zabalené vychladnout.
Rajčatová zálivka do polévky na zimu
Tato zálivka na polévku na zimu se připravuje bez octa. Potřebujete na ni:
- pět kilogramů rajčat;
- kilo mrkve;
- 1,5 kilogramu sladké papriky;
- 1 kilogram cibule;
- 5-7 stroužků česneku;
- 220 mililitrů rostlinného oleje;
- 1,5 polévkové lžíce soli;
- 70-80 g cukru;
- lžička mletého koriandru;
- 0,5-1 čajová lžička mletého černého pepře;
- svazek bylinek.
Papriky, rajčata a mrkev projděte mlýnkem na maso a česnek a cibuli nakrájejte nožem. Na pánvi rozehřejte polovinu oleje a osmahněte na něm cibuli. Přidejte česnek a promíchejte.
Přilijte zbytek oleje, přidejte mrkev a smažte pět až sedm minut. Přidejte papriky a vařte 10 minut. Přidejte rajčata a koření. Přiveďte k varu a na mírném ohni s pokličkou vařte asi 40 minut.
Deset minut před vařením vsypte nasekané bylinky. Dresink rozdělte do sterilizovaných sklenic. Přikryjte víčky, otočte a nechte pod plédem vychladnout. Skladujte na chladném místě.
Rýžová zálivka na polévku na zimu
Připravte si takovou zálivku na polévku na zimu se solí a dalším kořením, které bude potřeba na charčo a jakýkoli první chod, do kterého se přidává rýže. Na to je potřeba vzít:
- 500 g mrkve;
- 500 gramů cibule;
- tři kilogramy rajčat;
- dva šálky rýže;
- bobkový list;
- šálek rostlinného oleje;
- polévková lžíce chmele-suneli;
- sůl;
- cukr.
Nakrájejte cibuli na kostičky a nastrouhejte mrkev. Mezitím uvařte rýži. Rajčata přejeďte přes mlýnek na maso.
Do velkého kotle nalijte rostlinný olej. Vsypte cibuli a smažte ji dozlatova. Přidejte mrkev a společně smažte 10-15 minut.
Přidejte rajčata a vařte, dokud se tekutina neodpaří. To bude trvat asi 15 minut. Přidejte rýži, koření a promíchejte. Vařte 20 minut na mírném ohni.
Dresink nalijte do sterilovaných sklenic a zavíčkujte. Po vychladnutí skladujte na chladném místě.