Aromatická polévková zálivka: sklenice a zimní polévku připravím za 10 minut

Jednoduchá zálivka vám pomůže rychle připravit polévku s chutí letní zeleniny.

S dresinkem bude polévka mnohem chutnější a rychlejší / depositphotos.com, screenshot

Když je venku zima a vy máte chuť na něco teplého, může být zálivka na polévku na zimu opravdovou spásou. Urychlí přípravu prvního chodu – hřejivá večeře bude na stole mimořádně rychle.

Vybrali jsme pro vás tři recepty, které se vám určitě budou hodit.

Zimní polévková zálivka z mrkve a cibule

Tato příprava je chutná a bohatá. K přípravě je třeba vzít:

  • kilogram mrkve;
  • dvě až tři papriky;
  • jeden kilogram cibule;
  • 150 mililitrů rostlinného oleje;
  • dva litry rajčatové šťávy;
  • dva bobkové listy;
  • pět pepřů nového koření;
  • 0,5 lžičky soli;
  • 0,5 lžičky mletého černého pepře;
  • několik lžic octa (9 %).

Nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle a nakrájejte cibuli a papriku na malé kousky. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli a mrkev na něm osmažte do měkka, ale ne do hněda.

Přendejte je do hrnce a zalijte rajčatovou šťávou. Přidejte koření, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 20 minut.

Přidejte pepř a vařte dalších 10 minut. Polévková zálivka na zimu z mrkve a cibule a papriky je hotová.

Rozlijte ji do sterilovaných sklenic. Na litr objemu nalijte lžíci octa, přiklopte víčky, otočte a nechte zabalené vychladnout.

Rajčatová zálivka do polévky na zimu

Tato zálivka na polévku na zimu se připravuje bez octa. Potřebujete na ni:

  • pět kilogramů rajčat;
  • kilo mrkve;
  • 1,5 kilogramu sladké papriky;
  • 1 kilogram cibule;
  • 5-7 stroužků česneku;
  • 220 mililitrů rostlinného oleje;
  • 1,5 polévkové lžíce soli;
  • 70-80 g cukru;
  • lžička mletého koriandru;
  • 0,5-1 čajová lžička mletého černého pepře;
  • svazek bylinek.

Papriky, rajčata a mrkev projděte mlýnkem na maso a česnek a cibuli nakrájejte nožem. Na pánvi rozehřejte polovinu oleje a osmahněte na něm cibuli. Přidejte česnek a promíchejte.

Přilijte zbytek oleje, přidejte mrkev a smažte pět až sedm minut. Přidejte papriky a vařte 10 minut. Přidejte rajčata a koření. Přiveďte k varu a na mírném ohni s pokličkou vařte asi 40 minut.

Deset minut před vařením vsypte nasekané bylinky. Dresink rozdělte do sterilizovaných sklenic. Přikryjte víčky, otočte a nechte pod plédem vychladnout. Skladujte na chladném místě.

Rýžová zálivka na polévku na zimu

Připravte si takovou zálivku na polévku na zimu se solí a dalším kořením, které bude potřeba na charčo a jakýkoli první chod, do kterého se přidává rýže. Na to je potřeba vzít:

  • 500 g mrkve;
  • 500 gramů cibule;
  • tři kilogramy rajčat;
  • dva šálky rýže;
  • bobkový list;
  • šálek rostlinného oleje;
  • polévková lžíce chmele-suneli;
  • sůl;
  • cukr.

Nakrájejte cibuli na kostičky a nastrouhejte mrkev. Mezitím uvařte rýži. Rajčata přejeďte přes mlýnek na maso.

Do velkého kotle nalijte rostlinný olej. Vsypte cibuli a smažte ji dozlatova. Přidejte mrkev a společně smažte 10-15 minut.

Přidejte rajčata a vařte, dokud se tekutina neodpaří. To bude trvat asi 15 minut. Přidejte rýži, koření a promíchejte. Vařte 20 minut na mírném ohni.

Dresink nalijte do sterilovaných sklenic a zavíčkujte. Po vychladnutí skladujte na chladném místě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími