Káva je oblíbeným nápojem mnoha lidí.
Káva je chutná a aromatická a dodává energii / foto depositphotos.com
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě, protože dodává energii, zlepšuje sportovní výkon a urychluje trávení, ale má i své nevýhody. Například pokud pijete kávu před spaním, může vám bránit v usnutí. Proto portál verywellhealth na základě vědeckých výzkumů určil nejvhodnější dobu pro pití kávy.
Nejlepší čas pro získání energie
Káva je známá svými energizujícími vlastnostmi, takže vám před tréninkem může dodat další dávku energie. Proto je nejlepší konzumovat kávu 60 minut před tréninkem nebo jakoukoli fyzickou aktivitou.
Nejlepší čas pro trávení
Na kávu byste se neměli spoléhat při podpoře pravidelného trávení, ale může být užitečná při krátkodobých záchvatech zácpy.
Kávu byste proto měli konzumovat po snídani na trávení, protože pomáhá stimulovat trávení po jídle.
„Kofein obsažený v kávě stimuluje činnost střev. Konzumace kávy může vést k rychlému vyprázdnění, někdy během několika minut nebo hodiny. Tento účinek však může u některých lidí zesílit příznaky průjmu,“ upozorňuje publikace.
Nejlepší čas na spánek
Verywell health doporučuje přestat konzumovat kofein alespoň osm hodin před spaním, aby káva nebránila usínání. Proto je lepší pít kávu v ranních hodinách.
„Pokud například chodíte spát ve 22:00, měli byste přestat konzumovat kávu před 14:00. V takovém případě byste měli přestat konzumovat kávu před 14:00. Lidé, kteří jsou na kofein citlivější nebo mají problémy se spánkem, by měli být s kofeinem ještě opatrnější, zejména v odpoledních hodinách,“ upozorňuje materiál.
Další zajímavé materiály o kávě
Dříve lékaři říkali, co je zdravější pro postavu a zdraví – káva nebo čekanka. Je známo, že káva se připravuje z pražených mletých zrn. Zároveň se čekanka získává z kvetoucí rostliny, která patří do čeledi pampeliškovitých.
Vědci také objevili nečekaný účinek kávy. Podle nich tento nápoj zvyšuje odolnost bakterií ve střevech vůči antibiotikům. Tyto změny tak mohou blokovat pronikání antibiotik a pomáhat bakteriím přežít.