Prozradíme vám, co je nejlepší s rýží smíchat a jak ji správně uvařit.
Smažená rýže bude chutnat mnohem lépe / depositphotos.com
Rýže je základem mnoha pokrmů a připravuje se také jako příloha. Přitom ne každá hospodyňka ovládá dovednost vařit tuto obilovinu bez masa.
Zjistili jsme, jak uvařit rýži chutně a bez ničeho a také co do ní můžete přidat. Již dříve jsme vám prozradili, jak smažit lišky, aby nezhořkly.
Co můžete do rýže přidat pro lepší chuť
Amanda Bloom ze Simply Recipes se podělila o své nejlepší tipy, čím můžete vylepšit chuť rýže a posunout ji na vyšší úroveň. Pouhá jedna ingredience a další krok v procesu vaření změní pokrm k nepoznání.
Podle Bloomové si rýži před vařením vždy předem osmaží. Výběr oleje pro tento účel může mít obrovský vliv a osmažení jí dodá hluboké oříškové tóny.
Amandin oblíbený způsob přípravy rýže je na kokosový olej. Vyzkoušela také tuto obilovinu v kombinaci s olivy .
и krémová.„Olivový olej smaží rychleji a dodává křupavou, rostlinnou chuť. Nejlepších výsledků dosáhl kokosový olej: rychle obalil každé zrnko a rýže se usmažila do dvou minut. A co je nejlepší, rýže díky němu získala bohatší chuť – měla lehce zemitou a oříškovou příchuť, ale barva a křupavost byly stejné jako po smažení na olivovém oleji,“ podělila se o své zkušenosti kuchařka.
Důležité je nejen to, co do rýže přidat, ale také jak ji následně uvařit, aby se nezkazil konečný výsledek. Vše se omezuje na jedno pravidlo: na jeden díl rýže je třeba vzít dva díly tekutiny a vařit ji na mírném ohni. Předsmažení může výrazně zkrátit dobu vaření, takže stojí za zvážení.
Aby byla rýže aromatická, dejte na pánev dvě lžíce kokosového oleje a zapněte ji na středně vysokou teplotu. Když se rozpustí, přidejte krupici. Rýži asi dvě minuty míchejte. Měla by být celá obalená olejem a zezlátnout. Poté přilijte dvojitou porci vody.
Přikryjte pokličkou a počkejte, až se začne vařit. Snižte teplotu na minimum a vařte 20 minut. Poté stáhněte z ohně, ale pokličku nechte ještě 10 minut přiklopenou. Amanda zdůrazňuje, že to zcela změní váš obvyklý přístup k vaření tohoto pokrmu.
Nakonec se kuchařka podělila o to, co přidat do rýže, aby byla chuťově výraznější.
„Bílá rýže je fascinující, protože každá malá změna dělá velký rozdíl. Jděte dál než jen na smažení – místo vody přidejte vývar, zrnka osolte nebo přidejte bylinky, mandle, houby či brokolici. Ať uděláte cokoli, zrnka budou ještě chutnější,“ shrnula Amanda.