Tři recepty na chutný dresink z červené řepy k přípravě domácího boršče.
Borščový dresink pomůže při přípravě chutné večeře / depositphotos.com, screenshot
Borščová zálivka na zimu je dobrou investicí do vaší budoucnosti. Výrazně zjednoduší přípravu nejznámějšího ukrajinského pokrmu. Boršč s dresinkem bude chutnat tak, jako by byl uvařen v létě.
Boršč s dresinkem na zimu – recept se sladkou paprikou
Z tohoto množství připravíte pět litrů konzerv. Pro přípravu si vezměte:
- tři kilogramy červené řepy;
- pět sladkých paprik;
- kilogram rajčat;
- kilo cibule;
- kilogram mrkve;
- 200 mililitrů rostlinného oleje;
- 200 gramů cukru;
- tři polévkové lžíce soli;
- 80 mililitrů octa.
Nastrouhejte červenou řepu a mrkev, papriky nakrájejte na slámky a rajčata a cibuli na půlkolečka. Do hrnce nalijte rostlinný olej a zahřejte ho. Přidejte červenou řepu, mrkev, cukr a sůl. Dobře promíchejte a 15 minut poduste.
Přidejte cibuli a za stálého míchání ji pět minut povařte. Přidejte rajčata a papriky a duste 20 minut. Přilijte ocet, pět minut povařte a dejte do sterilizovaných sklenic. Uzavřete a vychutnejte si – zálivka na boršč na zimu je hotová.
Zálivka na boršč na zimu s vařenou červenou řepou
Podle tohoto receptu připravíte asi 10 půllitrových sklenic. Na přípravu zálivky vezměte:
- tři kilogramy červené řepy;
- jeden kilogram cibule;
- kilogram mrkve;
- tři lžíce mleté papriky;
- 500 mililitrů rajčatové omáčky;
- 150 mililitrů octa (9 %);
- 100 gramů cukru;
- 50 gramů soli;
- 200 mililitrů rostlinného oleje;
- bobkový list;
- zrnka pepře.
Tento recept na zimní borščový dresink se připravuje velmi jednoduše. Červená řepa se uvaří, oloupe a nastrouhá. Mrkev se také nastrouhá a cibule se nakrájí na kostičky.
Cibule se vaří na rostlinném oleji, dokud nezprůhlední. Poté přidáme papriku, mrkev a promícháme. Za občasného míchání dusíme, dokud není uvařená. Přilijeme rajčatovou omáčku, promícháme a dusíme dalších pět minut. Vše přelijte k červené řepě, přidejte sůl, cukr, ocet a promíchejte. Do sklenic vložíme polovinu bobkového listu a tři hrášky pepře. Ramena sklenic potřeme borščovou zálivkou. Přesuňte je do hrnce, ramena zalijte vodou a sterilujte. Po 15 minutách varu sklenice uzavřeme.
Borščový dresink na zimu – jednoduchý recept
Toto množství vystačí na 12 litrů zálivky – dost na celou zimu. Na přípravu je třeba vzít:
- pět kilogramů červené řepy;
- tři kilogramy mrkve;
- 2,5 kilogramu cibule;
- 1,5 litru rostlinného oleje;
- kilo rajčatového protlaku;
- pět litrů vody;
- 10 polévkových lžic soli;
- 10 lžic cukru;
- 75 hrášků pepře;
- 25 bobkových listů;
- 30 stroužků česneku;
- 30 lžic octa (9 %).
Červená řepa a mrkev se omyjí, očistí a dále nakrájí na slámky nebo nastrouhají. Cibule se nakrájí na kostičky. Do velkého hrnce nalijeme rostlinný olej a zahřejeme. Vsypeme zeleninu a dusíme 15 minut.
Přidejte rajčatový protlak, promíchejte a vařte dalších pět minut. Opatrně přilijte vodu, přidejte všechno koření a zamíchejte. Vařte 10 minut a promíchejte. V této době můžete sterilovat víčka a sklenice.
Přilijte česnek a ocet. Pět minut povařte a poté dresink nalijte do sklenic a uzavřete. Zálivka z červené řepy na zimu se skladuje na tmavém a chladném místě.