Dozvíte se, jak určit zralost dýně a jak ji doma skladovat, aby vám chutnala celou zimu.
Jak si uvědomit, že dýně je zralá a vydrží celou zimu / : pixabay.com
Naučíte se:
- Známky zralosti dýní
- Jak správně skladovat dýně
Pro správné skladování dýně je důležité si včas uvědomit, že je dýně zralá a můžete ji bezpečně vyjmout z lůžka. Zkušení zahradníci radí, abyste sledovali několik příznaků zralosti, které vám pomohou určit, kdy dýni uskladnit.
Hustá slupka dýně
Hlavním signálem je. tlustá dýňová kůra. Pokud na ni zatlačíte prstem a neobjeví se žádný důlek, je ovoce hotové. Výjimkou jsou odrůdy Muškát, u nichž se zralost nejlépe pozná podle barvy: žlutý, oranžový nebo hnědý odstín a matný povrch.
Zřetelný vzor na dýni
Druhý důležitý ukazatel jasný vzor na dýni. U zralých odrůd jsou pruhy a skvrny světlé a kontrastní. Pokud je kresba nevýrazná nebo bledá, je to jasné znamení, že plod ještě nedosáhl zralosti.
Jak dlouho vydrží ovoce a zelenina v lednici infografika / My
Tuhé stonky na dýních
Třetím znakem je. tuhý dýňový stonek. U zralé zeleniny je suchá, dřevnatá a mění barvu ze zelené na šedohnědou. To znamená, že se zastavila výživa z rostliny a plod je zcela připraven ke skladování.
Pokud si všimnete všech těchto příznaky zralé dýněPokud je dýně zralá, je čas ji sklidit. A abyste ji uchovali déle, je žádoucí nechat plody 10-14 dní na teplém a větraném místě, poté je možné je uskladnit.
Podívejte se na video, jak správně tvarovat dýni, abyste získali skvělou úrodu:
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.