Tyto potraviny obsahují keratin, který má zásadní význam pro tvorbu energie a zlepšení duševní výkonnosti.
Keratin vám může pomoci zůstat energičtí / foto: pixabay.com
Mezi přínosy kreatinu pro lidské zdraví patří produkce energie, zlepšení svalové síly a kostní hmoty, zlepšení kognitivních funkcí, ochrana před chronickými chorobami a snížení hladiny cukru v krvi.
Kreatin je aminokyselina (stavební materiál bílkovin), kterou tělo produkuje v malém množství. Pro optimální zdraví se doporučuje přijímat denně 3 až 5 gramů (g) kreatinu z potravy, píše Verywellhealth.
1. Hovězí maso
Toto maso se vyznačuje vysokým obsahem kreatinu – přibližně 0,5 g na 110 g. Hovězí maso má také působivý profil aminokyselin. Obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin – látek, které si tělo nedokáže vyrobit a musí je získávat z potravy.
2. Vepřové maso
Jedna porce vepřového masa obsahuje 0,5 až 1 g kreatinu. Vepřové maso je také bohaté na bílkoviny. Jen jedna 113g porce pečené vepřové panenky obsahuje více než 27 g bílkovin. Má také vysoký obsah draslíku a vitaminu B6.
3. jehněčí
Skopové maso je vysoce kvalitním zdrojem bílkovin a je bohaté na kreatin. Některé studie také ukazují, že jehněčí maso obsahuje více kreatinu než jiné druhy masa.
4. Drůbež
Drůbež, včetně kuřecího a krůtího masa, může obsahovat mnoho důležitých živin, včetně kreatinu. Jedno 170g kuřecí prso obsahuje asi 0,3 g kreatinu.
Je známé pro své libové bílkoviny a je považováno za zdravou alternativu červeného masa.
Drůbeží maso je bohaté na bílkoviny a obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin. Je také bohaté na selen, fosfor a vitaminy skupiny B.
5. Zvěřina
Jedná se o jakékoli maso, které není chováno na farmě. Zvěřina, bizon, králík a divoké prase jsou běžně konzumované druhy zvěřiny. Tato masa jsou považována za červené maso a jsou bohatá na bílkoviny, železo, zinek a vitaminy skupiny B.
Výpočty obsahu kreatinu ve zvěřině nejsou k dispozici. Protože se však jedná o červené maso, obsahuje pravděpodobně podobné množství kreatinu jako ostatní červená masa.
6. Ryby
Některé druhy ryb jsou vynikajícím zdrojem kreatinu. Ryby jsou také vynikajícím zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin.
Obsah kreatinu v jednotlivých druzích ryb se liší. Např:
- kilogram sleďů obsahuje 6,5 až 10 g kreatinu;
- žlutý ocas obsahuje 5 g kreatinu na kilogram;
- losos obsahuje 4 g kreatinu na kilogram;
- tuňák obsahuje 2,7 až 6,5 g kreatinu;
- treska obsahuje 3 až 4,4 g kreatinu na kilogram.
7. Krevety
Přesné množství kreatinu v krevetách se liší v závislosti na druhu, stáří a způsobu přípravy. Výzkumy však naznačují, že 1 kg krevet obsahuje přibližně 0,7 g kreatinu. Jedna porce může obsahovat méně než 0,1 g kreatinu. I když to není velké množství, konzumace krevet může pomoci doplnit denní příjem kreatinu.
Další zprávy o prospěšnosti produktů
Dříve odborníci na výživu vysvětlili, proč nemůžete jíst hodně masa, a pojmenovali hlavní klady a zápory tohoto produktu. Odborníci upozornili, že každodenní konzumace masa může mít v závislosti na jeho druhu a množství jak výhody, tak rizika.