Tyto potraviny pomohou přirozeně snížit krevní tlak.
Na seznamu jsou zejména třešně, granátová jablka a citrusové plody / My
Mnohé ovoce obsahuje draslík, polyfenoly, flavonoidy a další živiny, které mohou pomoci snížit krevní tlak. Abyste však viděli výsledky, měli byste ovoce konzumovat jako součást stravy, která je bohatá na zeleninu, celozrnné výrobky, libové maso a nízkotučné mléčné výrobky. Portál verywellhealth proto jmenoval 9 druhů ovoce, které pomohou snížit krevní tlak.
Banány
Banány jsou známé vysokým obsahem draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak.
„Konzumace dostatečného množství draslíku ve stravě může pomoci kontrolovat krevní tlak. Jeden středně velký banán obsahuje přibližně 9 % denní hodnoty draslíku,“ uvádí materiál.
Borůvky
Borůvky a další bobuloviny mohou snižovat krevní tlak, pokud jsou součástí zdravé stravy.
„Borůvky jsou významným zdrojem antokyanů – antioxidačních pigmentů, které dodávají některým druhům ovoce charakteristickou modrou, fialovou nebo červenou barvu. Antokyany také pomáhají snižovat krevní tlak tím, že zvyšují hladinu oxidu dusnatého, který rozšiřuje a uvolňuje cévy,“ vysvětluje publikace.
Citrusové plody
Citrusové plody mohou být obzvláště účinné při snižování krevního tlaku, protože obsahují vitamin C, vlákninu, flavonoidy a další prospěšné látky.
„Zejména hesperidin je flavonoid obsažený v citrusových plodech, který má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti a může souviset se snižováním krevního tlaku,“ uvádí se v publikaci.
Brusinky
Vědci prokázali, že pití brusinkové šťávy snižuje systolický krevní tlak. To je způsobeno vysokým obsahem polyfenolů, jako je kvercetin, které se v brusinkách nacházejí. Polyfenoly působí jako antioxidanty a mohou snižovat zánět.
Kiwi
V jedné studii konzumace dvou plodů kiwi ke snídani po dobu sedmi týdnů významně snížila systolický krevní tlak účastníků ve srovnání s těmi, kteří ovoce nekonzumovali.
Třešně a višně
Existují důkazy, že pití třešňové šťávy může snížit systolický krevní tlak, protože třešně obsahují polyfenoly a antokyany, které mají protizánětlivé účinky a chrání srdce.
Jablka
Jablka jsou známá svými zdravotními účinky a jednou z jejich výhod je, že díky obsahu flavonoidů, draslíku a vlákniny snižují krevní tlak.
„Kdykoli je to možné, dávejte přednost celým jablkům před jejich zpracovanými formami (např. jablečným pyré). Nedávné studie ukázaly, že mírná konzumace celých jablek (tři až šest týdně) může u lidí s vysokým krevním tlakem snížit riziko úmrtí o 48 %,“ zdůraznil verywellhealth.
Granátová jablka
Stejně jako mnoho dalších druhů ovoce mají granátová jablka vysoký obsah antioxidantů, vitaminu C, vlákniny a draslíku, které pomáhají snižovat krevní tlak.
„Existují důkazy, že pití šťávy z granátových jablek může snížit systolický krevní tlak o 4,96 bodu a diastolický krevní tlak o 2,01 bodu,“ dodává se v článku.
Rajčata
Rajčata mají vysoký obsah lykopenu, antioxidačního barviva, které dodává ovoci charakteristickou červenooranžovou barvu.
„Studie prokázaly, že konzumace lykopenu může snížit krevní tlak a riziko infarktu nebo úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Bylo také zjištěno, že konzumace rajčatového extraktu snižuje systolický krevní tlak,“ uvádí se v závěru publikace.
Jaké jsou účinky rajčat na organismus?
Další zdravotní tipy
Již dříve odborníci prozradili, kdy je nejlepší pít kávu pro získání energie, trávení a zdravý spánek. Například pro trávení byste měli kávu konzumovat po snídani, protože pomáhá stimulovat trávení po jídle.
Stalo se také známým, k čemu jsou dobré citrony. Bylo zjištěno, že zabraňují vzniku ledvinových kamenů, podporují zdraví srdce, zlepšují vstřebávání železa a zabraňují poškození buněk.