Jednoduchá dědečkova metoda: zahradník prozradil, jak udržet mrkev čerstvou až do jara

Zahradnice se podělila o své tajemství, jak udržet mrkev šťavnatou po celou zimu.

Autor se podělil o metody, které zachraňují mrkev před klíčením a hnitím / Colage: My, foto: screenshot youtube.com

Dozvíte se:

  • Jak udržet mrkev čerstvou a šťavnatou až do jara
  • Jakými jednoduchými metodami zabránit kažení a klíčení

Sezóna sklizně mrkve je u konce a mnoho zahrádkářů přemýšlí, jak tuto cennou kořenovou zeleninu udržet čerstvou, šťavnatou a chutnou až do nového roku.

Společnost My se rozhodla poradit vám, jak správně skladovat mrkev v domácích podmínkách, a to jednoduchými a dostupnými metodami bez drahé techniky.

Mokrý písek a piliny – tajemství čerstvosti

Autor populárního kanálu YouTube „Užitečná užitečnost“ doporučuje používat mokrý písek nebo piliny. Optimální vlhkost písku je přibližně 1 litr vody na 10 litrů suchého písku. Tato rovnováha vlhkosti pomáhá kořenovým plodinám zůstat svěží, zabraňuje vadnutí a vzniku plísní.

Příznivé dny: Kdy okopávat mrkev a červenou řepu podle lunárního kalendáře 2025.

Pro dobré skladování mrkve zahradník doporučuje skládat ji na sebe tak, aby se kořenové plodiny vzájemně nedotýkaly. K tomuto účelu je vhodné vzít plastové bedny, pokryté agrovláknem a vysypané pískem. Díky této metodě se mrkev

Piliny z měkkého dřeva do sklepů a suterénů

Pokud je mrkev uložena ve vlhkém sklepě nebo suterénu, doporučuje zahradník přikrýt ji pilinami z jehličnatých dřevin. Takové piliny vylučují přírodní fytoncidy – látky, které brání rozvoji bakterií a plísní, takže se výrazně prodlouží trvanlivost mrkve. Borovicové aroma navíc odrazuje hlodavce, kteří často kazí zeleninové zásoby.

Důležité jsou také podmínky v samotné místnosti: optimální teplota 0-2 °C, tma a chlad pomáhají zabránit klíčení a hnití kořenových plodin. Pokud teplota stoupne nad 5-7 °C, mrkev začne klíčit a klíčky je třeba opatrně odříznout, aby se proces zpomalil a zůstaly čerstvé.

Tipy pro dlouhodobé skladování

Dodržováním těchto jednoduchých, ale účinných pravidel mohou zahrádkáři udržet mrkev dlouho čerstvou, šťavnatou a zdravou – až do nové sezóny.

Tyto metody jsou cenné zejména pro ty, kteří chtějí co nejlépe využít vlastní úrodu a vychutnat si přírodní produkty v zimě bez dalších chemických látek a konzervantů.

Více o způsobech skladování mrkve beze ztrát a chemie se dozvíte ve videu od autora.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími